Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože s genetskom predispozicijom. Zbog nedostatka lipida i proteina, kožna barijera je oslabljena i više ne igra svoju zaštitnu ulogu od vanjskih agresija (alergena, itd.). Koža više ne zadržava vodu, što dovodi do intenzivne suhoće. Kožna barijera je promijenjena, što dovodi do iritacije, upale i svrbeža.

 

 

Graphical representation of the behaviour of skin suffering from atopic dermatitis.

Trenje tkanine na koži sklonoj atopijskom ekcemu može imati veliki utjecaj na pogoršanje simptoma. Neka odjeća iritira kožu i potiče svrbež koji može biti intenzivan i tako pojačati upalu kože.

Ovi osjećaji nelagode mogu se pojačati noću. Zapravo, 40% ljudi1 kaže da je to intenzivnije kada se odmaraju ili leže. Noću je kožna barijera je slabije učinkovita  olakšavajući vanjskim agresorirma prodiranje, što rezultira intenzivnijim svrbežom. Grube plahte koje se trljaju o krhku kožu također mogu uzrokovati pojavu ekcema, dermatitisa i time poremećaje spavanja.

1 L. Misery and C.Taieb. « Epidémiologie du prurit en France », Ann. Dermatol. Veneorol. Vol. 138, 2011

Koje vrste odjeće nositi?

Sintetičke tkanine i vuna iritiraju kožu i uzrokuju svrbež. Radije birajte odjeću od pamuka, lana ili svile.

Uska odjeća onemogućuje disanje kože i zbog svog kroja više trlja o kožu od široke odjeće. To može dovesti do iritacije i znojenja i time pojačati svrbež i nelagodu na koži.

2 Xhaulaire E, et al., (2006). Comment je préviens… une exacerbation de la dermatite atopique, Revue Médicale de Liège, 61 (7-8), 600 – 603.
3 Association de l’eczema, (2020). Eczema et vêtements.
4Association de l’eczema, (2020). Choisir des vêtements avec de l’eczéma.

Dobro je znati

Danas sve više tekstilnih marki nudi odjeću posebno dizajniranu za atopičnu kožu sklonu ekcemima: prilagođeni tekstilni materijali, vanjski šavovi, odsustvo etiketa za veću udobnost u svakodnevnom životu.

Dnevni čistači koji se ispiru

Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

(7 reviews)

24-satna hidratacija i trenutačna ugoda odmah nakon tuširanja.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Dnevna njega

Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive Baume

(3 reviews)

Intenzivna i obnavljajuća njega protiv svrbeži. Iznimno umirujuća i hranjiva.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Povremena ciljana njega

Suha do vrlo suha osjetljiva koža Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin relief technology

Atoderm SOS spray

(1 review)

Sprej protiv svrbeži za trenutačno olakšanje.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Dnevna njega

Vrlo suhi, iritirani do atopični kapci

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive eye

(3 reviews)

Dnevna 3u1 njega za nadražene kapke: umiruje, obnavlja i uklanja šminku.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Kako njegovati odjeću?

Koža sklona atopijskom ekcemu koja dolazi u dodir s odjećom bez ostataka manje je sklona iritaciji i svrbežu. Stoga, kada perete odjeću, radije koristite tekući deterdžent i opciju dvostrukog ispiranja.

Molekule mirisa koje se nalaze u nekoj odjeći mogu biti izvor iritacije za kožu sklonu atopijskom ekcemu. Stoga se preporučuju proizvodi bez mirisa kako bi se smanjio rizik od iritacije kože, svrbeža i neugodnog trljanja.

Trenje tkanina prepunih alergena na koži sklonoj atopijskom ekcemu može izazvati iritaciju, svrbež i nelagodu. Ove se molekule mogu zalijepiti za odjeću kada se suši na zraku. Upotreba sušilice odjeću čini mekšom i samim time udobnijom za nošenje. Ovaj način sušenja obično se preporučuje u proljeće i jesen zbog velike količine alergena u zraku.

5 Association de l’eczema, (2020). Eczema et vêtements.
6 Association de l’eczema, (2020). Choisir des vêtements avec de l’eczéma. 

Dobro je znati

Kada kupujete novu odjeću, operite je prije nego što je nosite. Nova odjeća sadrži mnogo iritantnih ostataka u vlaknima. Važno ih je ukloniti kako biste smanjili rizik od iritacije i svrbeža kada se tekstil trlja o kožu. Također ne zaboravite odrezati naljepnice kako biste izbjegli bilo kakvu iritaciju na vratima.

Bottle of Bioderma Atoderm Intensive Balm

Nedavna studija o Atoderm Intensive baume pokazala je značajno zaštitno djelovanje proizvoda protiv trenja tkanine. Atoderm Intensive baume smanjuje ta trenja na koži za 23%7.

Atoderm Intensive baume igra ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete života pacijenata. Pomažući u ograničavanju trenja tkanine na koži, pruža više udobnosti u svakodnevnom životu.

7 Korišten test, 16 ispitanika za 1 dan