Atopic dermatitis in adults

Dijagnosticiranje atopijskog dermatitisa prvi je i odlučujući korak koji često može potrajati. Zato je dobra ideja konzultirati se čim uočite prve simptome. Liječenje koje vam je liječnik propisao pomoći će vam da se bolje nosite s upalnih fazama, što će već učiniti veliku razliku.

Unatoč svemu, čini se da pacijenti često imaju problema s pronalaskom stručnjaka, upoznavanjem svog atopijskog dermatitisa i odabirom pravih proizvoda za svoju kožu. Bez obzira na dob, bilo da ste izravno izloženi ili ste roditelj djeteta s atopičnom kožom, možda biste željeli podijeliti vlastito iskustvo, svoje sumnje i pitanja. Evo nekoliko ideja za pronalaženje odgovora koji će vam, nadamo se, pomoći da se bolje nosite sa svojom bolešću na dnevnoj bazi i oslobodite se stresa kojeg možda osjećate.

Atopična koža apsolutno treba i dermokozmetičku njegu, uz lokalne medicinske tretmane. Svakodnevno nanošenje balzama čak je i prva preporuka dermatologa kada je u pitanju atopična koža. Stoga je važno odabrati pravi proizvod za higijenu i njegu. Ukoliko niste odabrali prave proizvode, brzo se može pretvoriti u upalne ekceme, kao što ste zasigurno već iskusili. Kako biste pronašli proizvode koji su uistinu prilagođeni vašoj koži, potražite oznake koje su posebno namijenjene alergijskoj i atopičnoj koži. Stvoreni su kako bi odgovarali potrebama, bili jasni i transparentni.

Eczema cream for kids
Emollient plus

‘‘Emollient plus’’

Od 2018. definirane su europske preporuke za liječenje djece i odraslih s atopijskim dermatitisom. Inicijativu su pokrenule brojne znanstvene udruge i institucije, uključujući Europsku akademiju za dermatologiju i venerologiju. Zajedno su uspostavili konsenzus dobre prakse u njezi atopične kože, posebice potrebu za hidratacijom. "Emolijent Plus" ističe kategorije dermokozmetičkih proizvoda čiji sastav i učinkovitost zadovoljavaju ove preporuke.

 

ECARF European Centre for Allergy Research Foundation

Ecarf, europska oznaka za kožne alergije

Zaklada Europskog centra za istraživanje alergija osnovana je u Njemačkoj 2006. godine. Prisutan u više od 30 zemalja, njegov neovisni znanstveni odbor provjerava zadovoljavaju li proizvodi s njegovom oznakom potrebe osoba s alergijama.

AFPRAL Association for the Prevention of Allergies

AFPRAL, francuski certifikat za kožne alergije

Francusku udrugu za prevenciju alergija osnovale su 1991. godine obitelji pacijenata. Proizvodi koje preporučuje AFPRAL proizvode se po načelu sprječavanja alergija. Proizvodi moraju zaista koristiti osobama koji se bore s različitim patologijama povezanim s alergijama. Ne moraju sve osobe s atopijskim ekcemom imati alergijsku bolest, ali ova potvrda predstavlja dodatnu sigurnost. Da biste vidjeli proizvode koje preporučuje AFPRAL, posjetite njihovu stranicu: https://allergies.afpral.fr

 

Više se nemate razloga osjećati usamljeno ukoliko vi ili netko do koga vam je stalo ima atopijski dermatitis. Kao važnost prepoznavanja atopijskog dermatitisa bori se niz udruga diljem svijeta organiziranjem događanja za pacijente i njihove obitelji, ali i za širu javnost. Svojim brojnim akcijama mogu pomoći u smanjenju usamljenosti koju pacijenti mogu osjećati, stvarajući zajednice pacijenata koje pružaju pomoć. Ne ustručavajte se kontaktirati svoju lokalnu udrugu za savjete i podršku.

Više informacija možete pronaći na www.alltogethereczema.org.

Tu su također i zajednice vrlo angažiranih pacijenata i liječnika. BIODERMA-ina zajednica liječnik-pacijent podržava zajednicu atopijskih pacijenata pružajući edukativne članke na tu temu, koje je zajednički napisao multidisciplinarni tim zdravstvenih djelatnika. Možete pronaći praktične savjete koji će vam pomoći u boljem rješavanju problema povezanih s atopičnom kožom i olakšati samo liječenje.

Dragocjena pomoć terapijskog obrazovanja

U svijetu postoji oko 80 škola atopije, koje su službeno 2010. godine postale dio programa skrbi za atopijski dermatitis, uglavnom u bolnicama, a ponekad i u privatnim liječničkim ordinacijama. Škole pružaju terapijsku edukaciju uz pomoć psihološko-edukativnog multidisciplinarnog pristupa djeci i odraslima. Pokriveni su svi aspekti patologije, od tretmana do svakodnevnog života, nudeći korisnu pomoć bilo kojoj dobi!

Osim standardne medicine, drugi pristupi mogu biti vrlo korisni u smanjenju svrbeža i stresa. Iako ne smiju zamijeniti liječenje koje su propisali dermatolozi, oni doista mogu pomoći u smislu psihološke podrške roditeljima i djeci, adolescentima i odraslima kako bi im pomogli bolje se nositi. Ideja je preuzeti odgovornost za svoju skrb slijedeći svoja uvjerenja i potrebe.

  • Kako biste smanjili stres, postali mirni i smirili želju za češanjem, možete isprobati meditaciju, jogu i druge umirujuće tehnike.
  • Ako ekcem izaziva trenutke tjeskobe i depresije, ako se osjećate usamljeno, ne ustručavajte se konzultirati s psihologom koji je svjestan kožnih problema. Najbolji način da prebrodite poteškoće je razviti ili vratiti samopouzdanje.

Bavljenje umjetnošću također može imati nepobitne učinke na vaše cjelokupno stanje i na vašu kožu. Brojne studije pokazale su prednosti umjetničke terapije i kreativnog procesa na samopouzdanje, posebno za probleme vezane uz sliku o sebi i društvene odnose. Ne radi se o tome da postanete umjetnik, nego o optimiziranju blagostanja kroz umjetnost. Glazba, pisanje, kazalište, ples… Slijedite svoju inspiraciju!

Glazbena terapija u borbi protiv svrbeža

Prospektivna studija objavljena u prosincu 202011 razmatrala je pozitivne učinke 20-minutne seanse psihološke glazbene relaksacije na pacijente koji pate od svrbeža. Jednostavan i pristupačan način da se smanji želja za češanjem. Najbolje je kontaktirati službene organizacije kako biste pronašli ono što vama najviše odgovara.

1 Učinkovitost glazbe na pruritus: otvorena prospektivna studija – S. Demirtas, C. Houssais, J. Tanniou, L. Misery. Dermatologija i venerologija – prosinac 2020

Portreti nesavršene kože s projektom epiderme

Sophie Harris-Taylor je 29-godišnja britanska fotografkinja koja je napravila seriju umjetničkih fotografija pod nazivom Epidermis, objavljenih na svom Instagramu. Njezina je ideja slaviti kožu i njezine nedostatke, prikazujući prirodna ženska lica, bez šminke i bez filtera: akne, psorijazu, vitiligo, hiperpigmentaciju, ekcem... Sophie se i sama borila protiv akni i željela je pružiti drugačiji prikaz naše fizičke slike, okrenuta raznolikosti i pozitivnom kretanju našeg tijela.

Ovo je pristup posvećen promjeni prihvaćenog načina razmišljanja i borbi protiv kompleksa, dok se i dalje borite i pronalazite terapijska rješenja koja pomažu... Puno je razloga da ostanete jaki!

Dnevni čistači koji se ispiru

Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

(7 reviews)

24-satna hidratacija i trenutačna ugoda odmah nakon tuširanja.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Dnevna njega

Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive Baume

(3 reviews)

Intenzivna i obnavljajuća njega protiv svrbeži. Iznimno umirujuća i hranjiva.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Povremena ciljana njega

Suha do vrlo suha osjetljiva koža Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin relief technology

Atoderm SOS spray

(1 review)

Sprej protiv svrbeži za trenutačno olakšanje.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Dnevna njega

Vrlo suhi, iritirani do atopični kapci

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive eye

(3 reviews)

Dnevna 3u1 njega za nadražene kapke: umiruje, obnavlja i uklanja šminku.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)