• Prim.dr.sc. Ružica Jurakić Tončić, Specijalist dermatovenerolog - Klinički bolnički centar Zagreb i Klinika medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

    Svi smo mi jedinstvene jedinke, nositelji specifičnog genetskog koda, stoga nijedna koža ne reagira na isti način. No međutim, koža bolesnika ima jednu zajedničku osobinu a to je nedostatak lipida i prirodnih ovlaživača, što subjektivno doživljavamo kao suhu i osjetljivu kožu.

    Prim.dr.sc. Ružica Jurakić Tončić, Specijalist dermatovenerolog - Klinički bolnički centar Zagreb i Klinika medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zašto nastaje atopijski dermatitis?

Razloga je mnogo, ali općenito govoreći svi imaju zajednički naziv - oštećenje kože kao barijere prema vanjskom svijetu. Kako kožu kao barijeru određuju mnogi čimbenici- strukturne bjelančevine, lipidi, brojni enzimi, pH kože i mikrobiom kože, jednostavno je predočiti si činjenicu da nedostatak bilo kojeg od ovih bitnih čimbenika koji utječu na strukturu i funkciju barijere može uzrokovati da koža kao barijera ne funkcionira na pravilan način što ima za rezultat nastajanja upale, odnosno ekcema na koži.

Kada koža kao barijera ne funkcionira nastaje upala, odnosno ekcem ili dermatitis.

Prim.dr.sc. Ružica Jurakić Tončić, dr.med.

Ponajprije zato što odabir pravilne njege može silno utjecati na barijeru i utjecati na nadoknadu onog što koža prirodno nema. Odabir krive kozmetike, dapače, može pogoršati upalu kože. Odabir kozmetike sa brojnim alergenima može dovesti do novih poteškoća odnosno pojave kontaktnih alergija.

Kako koža s atopijskim dermatitisom tipično ima manjak vlage (prirodnih ovlaživača) i ima poremećene omjere i/ili količinu prirodnih lipida, odabir pripravaka koji imaju u sebi osobine hidratacije i zamaščivanja ima silni utjecaj na samu kožnu barijeru.

Nadalje, misao vodilja u odabiru pripravka nije samo da li vraćamo lipide i vlagu, već radi li se o dermatološki ispitanom proizvodu, pravilno odabranog i prilagođenog pH, koji pogoduje kožnom mikrobiomu. Naime, pH proizvoda mora biti prilagođen našoj kiselosti kože kako bismo na taj način očuvali naše „zdrave“ mikroorganizme koji predstavljaju zdravu mikrobiološku barijeru prema svijetu i onemogućavaju kolonizaciju štetnim mikroorganizmima.

Osim ovih bitnih čimbenika, kada se radi o odabiru kozmetike za atopijski dermatitis, mora se raditi o hipoalergenim proizvodima. Ovo je izuzetno bitno jer kod atopijskog dermatitisa imamo silno oštećenu kožnu barijeru koja kao takva postaje izuzetno propusna za sve alergene iz vanjskog svijeta, čime ovi bolesnici postaju skloni stvaranju kontaktnih alergija. Biranje kozmetike koju koristimo na dnevnoj bazi time postaje od izuzetne važnosti, jer možemo izbjeći velike komplikacije u smislu stvaranja kontaktnih alergija u sklopu atopijskog dermatitisa koje predstavljaju značajne čimbenike pogoršanja već ionako teške i zahtjevne bolesti.

  • Prim.dr.sc. Ružica Jurakić Tončić, Specijalist dermatovenerolog - Klinički bolnički centar Zagreb i Klinika medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

    Kada govorimo o samoj njezi kože, osim odabira dermokozmetike posebno namijenjene atopijskom dermatitisu, izuzetno je bitno naglasiti kako je potrebno prilagoditi i dnevnu higijenu u smislu kompletne zamjene klasičnih „duschegelova“ i sapuna s tekućim sindetima uljima za tuširanje.

    Prim.dr.sc. Ružica Jurakić Tončić, Specijalist dermatovenerolog - Klinički bolnički centar Zagreb i Klinika medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kožu je potrebno njegovati više puta dnevno koristeći pripravke koje djeluju kao zavlaživači i zamaščivači, korištenjem dovoljnih količina emolijensa. Jedna od često zaboravljenih stavki je vruća voda koju je potrebno izbjegavati jer je vruća voda snažni odmaščivač i isušivač. Koža bolesnika s atopijskim dermatitisom predstavlja najzahtjevniji tip kože za njegu i ovi bolesnici moraju imati kompletno prilagođeni režim njege.

Koliko je ovo bitno, govori i činjenica da dermatolozi širom svijeta organiziraju „škole atopije“ kako bi educirali roditelje malih bolesnika i odrasle bolesnike kako pravilno njegovati kožu. Postoje razlike u njezi naših najmlađih bolesnika i kod odraslih bolesnika s atopijskim dermatitisom jer bebe nisu „mali odrasli“, budući da kožna barijera sazrijeva do treće godine života, stoga klinička slika, osobine i izgled atopijskog dermatitisa nisu isti u dojenačkoj, dječjoj i odrasloj dobi.

Pitajte dermatologa

Što uzrokuje atopijski dermatitis? Je li atopijski dermatitis nasljedan? Koja rješenja postoje za liječenje ekcema? Razgovarajte o svojoj koži i objasnite ju...

Postavite pitanje specijalisti dermatovenerologije dr.med. Ružici Jurakić Tončić koja će vrlo rado odgovoriti na sve Vaše upite.

BIODERMA fotografija proizvoda, Atoderm huile de douche 1L, ulje za tuširanje za suhu kožu

Dnevni čistači koji se ispiru

Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

(7 reviews)

24-satna hidratacija i trenutačna ugoda odmah nakon tuširanja.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Dnevna njega

Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive Baume

(3 reviews)

Intenzivna i obnavljajuća njega protiv svrbeži. Iznimno umirujuća i hranjiva.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Dnevna njega

Vrlo suhi, iritirani do atopični kapci

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive eye

(3 reviews)

Dnevna 3u1 njega za nadražene kapke: umiruje, obnavlja i uklanja šminku.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Povremena ciljana njega

Suha do vrlo suha osjetljiva koža Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin relief technology

Atoderm SOS spray

(1 review)

Sprej protiv svrbeži za trenutačno olakšanje.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)