Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Je li na obrazima i rukama vašeg djeteta koža vrlo suha (medicinski poznata kao kseroza), često se ljuska (suha koža koja se ljušti), a ponekad se pojavljuju crvene mrlje koje se upale? Češe se, migolji li od nelagode, često plače i teško zaspi? Možda pati od atopijskog dermatitisa (atopijskog ekcema). Najbolje je provjeriti sa svojim liječnikom, koji će prilagoditi liječenje.

Znakovi na koje treba paziti:

  • Češanje, uzrokovano svrbežom, jedan je od glavnih simptoma atopijskog ekcema.
  • Najčešće se kožna bolest javlja kod novorođenčadi starih oko 3 mjeseca. Crvene mrlje od ekcema prvo se pojavljuju na djetetovim obrazima, te na rukama, nogama i tjemenu.
  • Kako vaše dijete raste, nakon 12 mjeseci, lezije se pomiču u nabore na koži (vrat, stražnja strana koljena, unutar laktova, iza ušiju), oko usta i na rukama.

Article - Eczema Accalmie

Upalna stanja:

  • Na koži se pojavljuju mrlje, isprva ružičaste i sve više crvene i kvrgave.
  • Upala kože izaziva intenzivan svrbež. Ako se vaše dijete češe, upala se pogoršava što svrbež čini jačim i povećava rizik od infekcije.
  • Lezije će lučiti tekućinu ukoliko ih se pretjerano češka. Možete uočiti male mjehuriće tekućine (vezikule) i male kraste koje se stvaraju. Cijelo područje može čak i nabubriti. U ovoj fazi je najveći rizik od bakterijske infekcije (zlatni stafilokok), kada se vaše dijete najviše želi počešati!
  • Češanjem nastaju male ranice koje dodatno kompliciraju situaciju.
Article - Eczema Skin

Smirivanje

  • Protuupalni tretmani (lokalni kortikosteroidi) liječe kožu i čine da mrlje izblijede, ali koža je i dalje suha.
  • Osjećaji svrbeža i dalje je prisutan čak i bez ekcema. Još uvijek postoje manje upale na koži. SVAKODNEVNO ju je potrebno hidratizirati emolijensima.
  • Nakon nekoliko tjedana dolazi do novog rasplamsavanja, a da ga se nužno ne može povezati s događajem koji ga je pokrenuo. Upalna i mirna stanja idu naprijed-nazad, a dobra hidratacija omogućuje dulji razmak između ta dva stanja.

Stvarno svrbi...

Ekcem ima stvaran utjecaj na kvalitetu života zbog stalne nelagode svrbeža. Može biti posebno intenzivan - čak nepodnošljiv. Morate imati razumijevanja kada je vaše dijete iznervirano ili mrzovoljno, kada ne može spavati ili se ne može koncentrirati u školi. Djetetova koža užasno pati! Djetetu također nije lako kontrolirati svoje češanje. Dostupna su vam rješenja koja će pomoći vašem djetetu i ublažiti svrbež.

Article - Child Atopic Schema 1

1. Koža je vrlo suha i nedostaje joj vode i lipida.
> Potrebno ju je nahraniti potpunim hidratantnim tretmanom.


2. Koža slabo obavlja svoju ulogu barijere. Najudaljeniji sloj je propusniji.
> Kožu treba zaštititi od trauma koje mogu još više narušiti barijeru, poput trajnog češanja ili previše agresivne higijene.

 

Article - Child Atopic Schema 2

3. Koža propušta alergene (vanjske faktore kao što su prašina, grinje...) i postaje sve osjetljivija, što izaziva pretjeranu i neopravdanu reakciju imunološkog sustava.
> Nemoguće je eliminirati sve alergene u kući, a kamoli negdje drugdje, ali možemo kontrolirati otežavajuće čimbenike.


4. Organizam vašeg djeteta brani se od pseudo-napada izazivajući upalu kože – ekcem koji vi vidite.
> Lokalni kortikosteroidi savršeno su legitimni u ovoj fazi za smirivanje upale.

Uzroci: odakle atopijski dermatitis?

Postoji nasljedni element…

Postoji povoljno genetsko okruženje u kojem se može razviti atopijski dermatitis. Obitelji osjetljive na atopijske bolesti osjetljivije su na alergene iz okoliša. Rizik da dijete razvije atopijski dermatitis je 30% ako jedan roditelj trenutno boluje od te bolesti ili je bolovao u prošlosti, a 70% ako oba roditelja imaju ili su imala bolest2.

Uloga okoline

Nasljedno porijeklo stoga igra ulogu, ali ne može samostalno objasniti eksploziju broja slučajeva u posljednjih 40 godina. Neki govore o pretjeranoj higijeni u modernom društvu, posebice u gradovima, gdje djeca više nisu rano izložena alergenima. Previše vode na koži, kuća/stan koje je slabo ventilirano (grinje) i predobro izolirano, izloženost dimu cigareta i urbano zagađenje... Loše stimulirani, njihov imunološki sustav je poremećen.

Dobra vijest je da samo 4% odraslih osoba starijih od 15 godina pati od atopijskog dermatitisa5. U velikoj većini slučajeva bolest nestaje tijekom djetinjstva.

NE: Ekcem je vidljiv, ali se ne može prenijeti. Ovo je važna činjenica koju morate objasniti svom djetetu, njegovim prijateljima i njihovim roditeljima...

Bioderma - skin expert

NE: Sve dok se pojave ekcema pravilno liječe i koža je svakodnevno hidratizirana. Glavni rizik je infekcija.

Bioderma - skin expert

NE: Nije nužno. Pregled alergološkog i imunološkog sustava neće baciti novo svjetlo na izbijanje ekcema, osim ako su lokalni tretmani koji su se pravilno primjenjivali neuspješni i ako nema pomaka. Neki liječnici savjetuju da se to učini kako bi se otkrile druge latentne atopijske patologije, kao što su astma i u rijetkim slučajevima alergije na hranu.

Bioderma - skin expert

NE: Ali teško je živjeti s tim. Za procjenu atopijskog dermatitisa definirane su tri kategorije: blagi, umjereni i teški, prema intenzitetu, vrsti simptoma i utjecaju na kvalitetu života. Među stručnjacima3, kvaliteta života djeteta s atopijskim dermatitisom usporediva je s onom djeteta koje boluje od astme ili dijabetesa. Za 96% liječnika4, atopijski dermatitis utječe na kvalitetu života kako djece, tako i njihovih najbližih: liječenje, hrana, životni uvjeti, san, stres... Ne ustručavajte se obratiti dermatologu ili pedijatru kako biste dobili pomoć i odgovore za sva vaša pitanja.

Bioderma - skin expert
1 Biedermann T, Skabytska Y, Kaesler S, Volz T. Regulacija imuniteta T-stanica u atopijskom dermatitisu mikrobama: Yin i Yang upale kože. Front. Immunol 2015; 6: 353
2 Atopijski dermatitis – S.A. Büchner, Švicarski medicinski forum n°19, Svibanj 2001
3 Atopijski dermatitis – John Libbey Eurotext – Prosinac 2017
4 Guillet G, Cambazard F. ATOPIJA studija: Europsko epidemiološko dermo-pedijatrijsko istraživanje, pregled rezultata: Utjecaj okoliša, načina života i načina liječenja suhe kože s atopijskom sklonošću novorođenčadi, dojenčadi i djece. TAP siječanj 2006 – 10. Praktični kongres pedijatrije u Parizu.
5 Wollenberg A, Oranje A, Deleuran M et al. ETFAD/EADV Radna skupina za ekcem 2015 Rad sa stavom o dijagnozi i liječenju atopijskog dermatitisa u odraslih i pedijatrijskih pacijenata. / Eur Acad Dermatol Venereol 2016; 30: 729-47

Dnevni čistači koji se ispiru

Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

(7 reviews)

24-satna hidratacija i trenutačna ugoda odmah nakon tuširanja.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Dnevna njega

Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive Baume

(3 reviews)

Intenzivna i obnavljajuća njega protiv svrbeži. Iznimno umirujuća i hranjiva.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Povremena ciljana njega

Suha do vrlo suha osjetljiva koža Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin relief technology

Atoderm SOS spray

(1 review)

Sprej protiv svrbeži za trenutačno olakšanje.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

Dnevna njega

Vrlo suhi, iritirani do atopični kapci

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive eye

(3 reviews)

Dnevna 3u1 njega za nadražene kapke: umiruje, obnavlja i uklanja šminku.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)