Za njegu akni potrebno je i odgovarajuće sredstvo za čišćenje

Akne pogađaju najmanje 80% adolescenata i 40% odraslih. Kako bismo se borili protiv nepravilnosti, automatski razmišljamo o kremama i tretmanima... i zaboravljamo na svakodnevno čišćenje koje nije ništa drugo do prvi korak koji treba poduzeti kako bi se spriječile nepravilnosti. Prečesto zanemareno, čišćenje kože uvijek bi trebalo biti dio svake rutine protiv akni, kako bi se pokušalo poduzeti nešto prije nego što se nepravlnosti pojave. To bi trebalo biti više prisutno u sadašnjem zdravstvenom kontekstu, gdje nošenje maske pogoršava sve probleme. Zastrašujuća ‘maskna’ - kontrakcija ‘maske’ i ‘prištića’ nova je i svakodnevna briga za masnu kožu. Danas znamo da je prilagođeno sredstvo za čišćenje lica koje se koristi dva puta dnevno prva mjera koju treba poduzeti u njezi masne kože i kože sklone aknama.

 

1   F. Ballanger i B. Dréno, “Acné,” EMC (Elsevier Masson SAS, Paris), Traité de Médecine Akos. pp. 2–0650, 2010
2  IPSOS, France, 12 Srpanj 2019

Od masne kože do akni, tri ključne točke

Problemi s aknama povezani su s tri fenomena koji su tipični za masnu kožu, a koji djeluju zajedno.

1. Koža proizvodi previše sebuma

Hiperseborea tipična je za masnu kožu i često dolazi s proširenim porama. Koža proizvodi višak sebuma koji je slabije kvalitete. Deblja je, iritantnija i pogoduje nepravilnostima.

2. Koža je zadebljana

Kod masne kože i kože sklone aknama stanice kože imaju tendenciju umnožavanja (hiperkeratinizacija) i začepljivanja pora, stvarajući idealne uvjete za nastanak komedona, poput prištića i mitesera.

3. Razvijaju se bakterije

Nakupljanje sebuma u začepljenim porama, s malo kisika, stvara savršeno okruženje za razmnožavanje Cutibacterium acnes, krivca za upaljene crvene akne.

Prilagođeno čišćenje djeluje na uzroke nespravilnosti

Suprotno prihvaćenoj mudrosti, akne nisu povezane s nedostatkom higijene. Bliže istini je loša higijena, što znači čišćenje koje nije prilagođeno. Često je previše grubo, poput čišćenja sapunom. Najbolji način da imate manje nepravilnosti je usvojiti pravu i potpunu rutinu, od čišćenja do njege, uz bilo koji tretman koji vam je liječnik možda propisao. Dnevna higijena igra važnu ulogu kod svih vrsta akni, a još više kod upalnih akni2. Sve dok je proizvod za čišćenje prilagođen zahtjevima masne kože i kože sklone aknama.

Idealno sredstvo za čišćenje u borbi protiv akni mora djelovati na višak sebuma i spriječiti začepljenje pora, tako da se ne stvaraju komedoni. Postoje dvije ključne točke higijene za kožu sklonu aknama:

 •  Nježno sredstvo za čišćenje koje ne uklanja površinski sloj kože i koje učinkovito smanjuje višak sebuma i uklanja nečistoće (znoj)
 • Keratolitičko sredstvo za čišćenje, koje može oplemeniti kožu, napraviti lagani kemijski piling na površini kože tako da se pore ne začepe.

Koja je pravilna učestalost čišćenja kada postoje nepravilnosti?

Čišćenje lica ključan je korak u njezi masne kože i kože sklone aknama. Odabir pravog proizvoda za čišćenje je ključan, kao što ste mogli pročitati. Međutim, učestalost čišćenja je također važna. S masnom kožom, često samo želimo ukloniti sve tragove ružnih nedostataka (sebum, sjaj, neujednačen ten kože ...), tako da ponekad pretjeramo. No, preintenzivno ili prečesto pranje može oštetiti zaštitnu barijernu funkciju kože i učiniti je osjetljivom, osobito ako se koristi agresivan proizvod.

Pravilna učestalost čišćenja:

 • Dva puta dnevno, ujutro i navečer
 • Svaki dan s nježnim proizvodom, posebno formuliranim za masnu kožu i kožu sklonu aknama
 • Povremena dodatna njega, koja sadrži keratolitičke aktivne sastojke (AHA & BHA), svaki put kad imate začepljene pore, mitesere i prištiće, sve dok ne nestanu.

 • BIODERMA fotografija proizvoda, Sebium Gel moussant 500ml, pjenasti gel za tuširanje za masnu kožu
 • Dnevni čistači koji se ispiru

  Kombinirana do masna koža

  D.A.F. Patent

  Sébium Gel moussant

  (7 reviews)

  Nježan proizvod za čišćenje. Uklanja nečistoće, kontrolira sjaj.

  Za koga?

  Odrasli, Teenageri

 • Dnevni čistači koji se ispiru

  Masna koža sklona aknama

  D.A.F. Patent

  Sébium Gel moussant actif

  (1 review)

  Pročišćavajući aktivni gel za umivanje za kožu sklonu aknama

  Za koga?

  Odrasli, Teenageri

 • BIODERMA fotografija proizvoda, Sebium Sensitive 30ml, tretman za kožu sklonu aknama
 • Dnevna njega

  Koža sklona aknama Osjetljiva i oslabljena koža sklona aknama

  Inflastop™ technology

  Sébium Sensitive

  (1 review)

  Njega za osjetljivu kožu sklonu aknama, koja umiruje, ponovno hidratizira i uklanja mrlje.

  Za koga?

  Odrasli, Teenageri