Razumijevanje i briga o koži te njezinim potrebama: to je srž načela ekobiologije koje koristimo za razvoj naših proizvoda. Više od 40 godina kožu smatramo ekosustavom, koji se sastoji od živih stanica koje neprestano međusobno komuniciraju, kao i okoliš.

 • Aurélie Guyoux, R&D director at NAOS
  Aurélie Guyoux, R&D Director - NAOS.

  Način na koji razvijamo svoje proizvode omogućit će nam da smanjimo količinu proizvoda za zaštitu od sunca u okolišu. Na primjer, razvijamo vrlo otporne proizvode za zaštitu od sunca kako bismo osigurali da naši proizvodi ostanu na koži. 

  Aurélie Guyoux, R&D Director - NAOS.

U BIODERMI slijedimo tri glavne obveze kako bismo stvoriti netoksične proizvode za zaštitu od sunca koji poštuju i kožne i vodene ekosustave.

Eco friendly sunscreen

Morska i slatka voda bogate su biološkom raznolikošću na koju sastojci proizvoda za zaštitu od sunca mogu negativno utjecati. Bez obzira plivamo li u oceanu ili se tuširamo na kraju dana, ti proizvodi završavaju u vodenom ciklusu. Stoga je ključno izmjeriti utjecaj našeg proizvoda tijekom cijelog životnog ciklusa, razmotriti sve različite vrste vodenih okoliša s kojima bi mogli doći u kontakt. Testiramo svoje konačne formule kako bismo bili sigurni da naš proizvod poštuje život i vodene ekosisteme.

Ova naljepnica jamči sigurnost naših proizvoda za vodene ekosustave, uključujući koralje

(Odsutnost toksičnosti za vodene ekosustave (procijenjeno na koraljima, mikroalgama NF ISO 10253, daphnia OCDE 202)).

Coral Safe logo

Našu oznaku CORAL SAFE možete pronaći na svim proizvodima koji su prošli naše ekotoksične testove, a koji se provode na 3 različite vrste vodenih organizama:

Koralji su živi organizmi, a grebeni koje stvaraju čine samo 0,1% -0,2% površine oceana: ukupno oko 3000 km širom svijeta - iste veličine kao Italija!

Ali ne treba podcjenjivati njihovu malu veličinu: koralji su dom 25% morskog života našeg planeta! Oni su osnova za stvaranje drugih ekosustava. Doista, koraljni grebeni važan su izvor hrane i daju oko 10% ulova ribe širom svijeta.

Koralji u suživotu s mikroalgama. Ali kad stres okoline postane prejak, oni izbacuju te mikroalge i umiru.

Oni su također temeljna fizička prepreka obalnim linijama: apsorbiraju energiju valova i smanjuju štetu u slučaju prirodnih katastrofa. Oni štite i ekosustave između grebena i obala (laguna, korita morske trave), kao i ljudska naselja duž obale.

Koralji imaju koristi od globalnih ekosustava. Nažalost, prijetnje se množe tijekom godina. Prijetnje mogu biti prirodne, poput bolesti, grabežljivaca i oluja. Ali druge prijetnje uzrokuju ljudi: klimatske promjene, povećanje oceanske temperature, kemikalije, poput onih koje su potencijalno prisutne u proizvodima za zaštitu od sunca.

Zbog toga u BIODERMI želimo osigurati da naši proizvodi nemaju utjecaja na održivost koralja.

 

Coral reef safe sunscreen

Većina struktura koje nazivamo "koraljima" zapravo se sastoje od stotina do tisuća sićušnih koraljnih stvorenja koja se nazivaju polipi.

Ispituju se fragmenti koralja kako bi se izmjerio utjecaj filtera za zaštitu od sunca, promatrajući uvlačenje tih polipa i izbjeljivanje fragmenata nakon 48 sati i 96 sati izlaganja uzorku proizvoda.

Ako proizvod ne uzrokuje povlačenje ili izbjeljivanje polipa, tada ispunjava 1 od naša 3 kriterija ekotoksičnosti.

Coral reef safe sunscreen

Morske alge su živi organizmi koji igraju temeljnu ulogu u ciklusu ugljika. U stvari, sposobni su za fotosintezu kisika čime doprinose ograničavanju efekta staklenika.

Oni su također vrlo važni organizmi u vodenom ekosustavu, jer čine bazu oceanske prehrambene mreže. Podržavaju zdrave populacije riba i rakova pružajući im stanište, djelujući kao rasadnik biološke raznolikosti.

Marine algae safe sunscreen

Korištenjem metode NF ISO 10253, kojom se ispituje stopa rasta stanica algi (Phaeodactylum tricornutum) nakon 72 sata izlaganja uzorku sastojaka proizvoda. Za ovaj test koristimo mnogo veće koncentracije sastojaka nego što bi alge bile izložene u svom prirodnom staništu, kako bi se osigurao još sigurniji učinak u stvarnosti.

Ako proizvod ne utječe na rast morskih algi, tada ispunjava 2 od naša 3 kriterija ekotoksičnosti.

Marine algae safe sunscreen

Ovi organizmi, poznati i kao «Daphnia magna Straus» dio su slatkovodnih ekosustava. Veličine su od nekoliko mikrona do nekoliko milimetara.

Unatoč svojoj mikroskopskoj veličini, oni su osnova prehrambenog lanca većine jezera, te stoga igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže vodenih ekosustava.

 

Budući da su izvor hrane za mnoge male ribe i ostale vodene organizme, nedostatak Daphnia može uzrokovati pad populacija tih riba, kao i prekomjerni rast algi, jer se Daphnie hrane tim biljkama.

Zbog toga u BIODERMI želimo osigurati da naši proizvodi nemaju utjecaja na održivost slatkovodnog planktona.

Sunscreen tests on freshwater

Koristimo OECD 202 metodu na Daphnia magna Straus, koja određuje razinu toksičnosti proizvoda na temelju reakcije mladih Daphnia ili vodenih buha. Mobilnost se mjeri nakon 24 sata i 48 sati kako bi se utvrdila koncentracija u kojoj se imobiliziraju.

Ako nakon 48 sati Daphine nisu imobilizirane, proizvod tada prolazi 3. od naših kriterija ekotoksičnosti i smatra se da nije toksičan ili opasan za okoliš.

Sunscreen tests on freshwater

Zašto ovi testovi?

Izvođenje ovih testova odvojeno omogućuje nam da promatramo utjecaj pojedinih sastojaka na okoliš, kao i formulu u cjelini, kako bismo stvorili kremu za zaštitu od sunca sigurnu za grebene koja uistinu poštuje okoliš.

Testiranje na ove 3 temeljne vrste je poput testiranja na cijelom vodenom ekosustavu jer ovise jedna o drugoj. Omogućuje nam razvoj proizvoda s najmanjim utjecajem i najmanjom mogućom ekotoksičnošću, bez negativnih učinaka na kožu niti okoliš s kojim naša koža dolazi u kontakt, posebno vodeni ekosustavi za proizvode za zaštitu sunca.

dermatologist recommended sunscreen

Procjenjujući ekotoksikološki profil svakog sastojka, možemo stvoriti ekološki siguran proizvod za zaštitu od sunca koristeći samo one koji će imati minimalan utjecaj na vodene ekosustave. Naše formule razvijamo slijedeći principe ekobiologije, znanosti o interakciji, kako bismo odredili njihovu komunikaciju s kožnim i vodenim ekosustavima.

Zahvaljujući kontinuiranom istraživanju, otkrivamo sve negativne učinke određenih filtara. Otoci s bogatom vodenom biološkom raznolikošću, poput Palaua i Hawaija, već su zabranili upotrebu određenih filtara koji mogu biti štetni za okoliš.

Iako je na tržištu dostupno više od 30 filtera za sunčanje, u NAOS-u formuliramo svoje proizvode koristeći samo 10 filtara, u skladu sa specifičnom NAOS poveljom, sa stalnim ciljem kako bismo umanjili naš utjecaj na okoliš.

Dobro je znati

Kao rezultat toga, više ne koristimo:

 • Hidrosolubilni filtri koji bi se mogli isprati u oceane
 • Etilheksil metoksicinamat (poznat i kao OMC ili oktinoksat)
 • Benzofenon-3 (poznat i kao oksibenzon)
 • 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC)

Naš cilj: pronaći i razviti nove sastojke koji povećavaju prirodnu sposobnost kože da se zaštiti od štetnih utjecaja sunca.

Photoderm products respects the ocean

Jean-Noel Thorel, naš predsjednik i utemeljitelj, strastveni ronilac u dubokom moru i netko tko je stvarni zaljubljenik u more, postavio je NAOS na put očuvanja morskog okoliša.

NAOS podržava morske biologe iz udruge Andromède Océanologie koja je razvila jedinstvenu stručnost o morskim ekosustavima u Sredozemlju (Francuska, Grčka, Italija i Španjolska). Oni provode glavni posao podvodnog mapiranja s ciljem očuvanja i regeneracije Posidonije.

Zašto Posidonia? Zato što ove podvodne livade imaju glavnu ekološku ulogu, hvatajući 4 do 5 puta više ugljika od ostalih vrsta morskih cvjetnica, te su glavni i bitni podvodni ekosustav.

Andromède Océanologie razvio je DONIA, sidrišnu i navigacijsku aplikaciju za javnost koja korisnicima nudi novu kartografiju oceana, tako da mogu izabrati sidrenje izvan područja Posidonije.

Istodobno, Andromède Océanologie provodi njihov REPIC projekt koji se sastoji od transplantacije ovih biljaka u ograničenim priveznim područjima koja su pretrpjela razaranja.