Kroz ekobiologiju, kožu smatramo ekosustavom koji se sastoji od živih stanica koje neprestano komuniciraju jedna s drugom kao i sa svojim okolišem. To znači da smo duboko predani poštivanju svih živih bića i da nam je duboko stalo do utjecaja koji naši proizvodi mogu imati na zdravlje svih ekosustava, uključujući i vodene ekosustave. Zbog toga kao brand NAOS podržavamo morske istraživačke timove koji rade na očuvanju ovih važnih izvora biološke raznolikosti.

Andromède logo

marine biologist

Andromède Océanologie je istraživački ured za biologiju mora koji posljednjih 20 godina neumorno radi na očuvanju morskog okoliša. Njihova podružnica za istraživanje i razvoj pomno prati bio-pokazatelje kvalitete vode i obalnih ekosustava, posebno uzimajući u obzir ključne vodene vrste poput posidonije. Njihov rad na kartografiji omogućio im je procjenu površine livada posidonije, kao i promatranje znakova njihove regresije tijekom godina.

posidonia oceanica

Posidonia oceanica ili livada posidonija cvjetna je vrsta morske trave koja je porijeklom iz Sredozemnog mora. Samo na francuskom Sredozemlju ima 80.000 hektara livada posidonije.

seagrass

Posidonija je glavni podvodni ekosustav vrlo bitan za Mediteran jer niti jedan drugi podvodni organizam ne može izvršiti svoju ulogu umjesto njega.

Ponekad poznata i kao „pluća Mediterana“, livade posidonije ključni su izvor kisika u obalnim regijama.

Također, podvodne livade posidonije uzimaju 4-5 puta više ugljika od ostalih vrsta morskih cvjetnica, pomažući ublažiti učinke klimatskih promjena.

Prisutnost posidonije važan je pokazatelj zagađenja na nekom području, budući da ona uspijevaju isključivo u čistim vodama.

Posidonija je ključna u borbi protiv obalne erozije, zato što učinkovitije od bilo kojih umjetnih anti-erozionih barijera apsorbira utjecaj oticanje mora i hvatajući talog.

To je također mjesto na kojem određene vrste poput riba, mekušaca i rakova proizvode/odlažu jajašca te kao rasadnik nekih vrsta.

Zašto posidonija?

Posidonija utječe na svaku razinu mediteranskog morskog ekosustava, od uzgajališta riba koje žive i hrane se na njezinim livadama do obale koju ljudi svakodnevno koriste. To je jedan od najvažnijih ekosustava u moru, ali i onaj koji je pod stalnom prijetnjom ljudske aktivnosti, posebno brodskim sidrima i lancima koji bacaju i čupaju posidoniju.

Kao rezultat toga, samo u posljednjih 5 godina u zaljevu Juan-les-Pins došlo je do više od 30% regresije livada posidonija. Ako se nastavi smanjivati ovom brzinom, potpuno će nestati za samo nekoliko godina.

  • Laurent Ballesta, marine biologist
    Laurent Ballesta, Biolog fotograf - Andromède Océanologie.

    U svim znanstvenim, ilustriranim i podijeljenim kroz podvodne slike; a svaka bi slika trebala pokazivati znanstveni interes i imati značenje.

    Laurent Ballesta, Biolog fotograf - Andromède Océanologie.

Sidrenje na livadama posidonije je ilegalno, ali kako brodske posade mogu znati gdje se ne smiju sidriti, ako ne znaju na kojem području se nalaze? Zbog toga je Andromède stvorio DONIA, aplikaciju za sidrenje i navigaciju potrošača koja široj javnosti nudi pristup opsežnom podvodnom mapiranju koje provodi Andromède tim, omogućavajući im da se usidre izvan livada posidonije.

Andromède također surađuje s morskim projektima kako bi im pomogao smanjiti utjecaj na morske ekosustave i vrste poput posidonije.

anchoring outside posidonia

Koja je uloga NAOS-a?

Aplikacija DONIA besplatna je i dostupna javnosti koja uvijek treba biti u toku s najnovijim podvodnim mapiranjem. NAOS osigurava sredstva za Andromède kako bi ove informacije bile što aktualnije te kako bi se spriječilo nesvjesno sidrenje brodova na livadama Posidonije.

Zaštita od sunca

Osjetljiva koža izložena suncu

Photoderm linija

Tražite li najsigurniji proizvod za zaštitu od sunca za djecu, s najvišim zaštitnim faktorom ili kremu za sunčanje koja najviše odgovara Vašoj koži?

BIODERMA rješenje: Photoderm, kompletna linija proizvoda za sunčanje za svaki tip kože i osjetljivost na sunce. Prevencija kožnih reakcija, uključujući alergije na sunce ili kemijske filtere, zaštitu od sunca za osjetljivu kožu, zaštitnu kremu za djecu, specifična zaštita od sunca za masnu do kožu sklonu aknama, suhu kožu ili hiperpigmentiranu kožu ...