Akne pogađaju mnoge osobe, bilo koje dobi, u cijelom svijetu. Učinak ovog stanja varira od osobe do osobe. Dakle, kada točno trebate kontaktirati dermatologa?

Neka se stanja akni spontano poboljšavaju. Druga se mogu pogoršati. Vrlo je teško, čak nemoguće, predvidjeti kako će se pacijentove akne razvijati i odrediti hoće li se poboljšati, nestati ili pogoršati. 

Dr Sandra Ly, Dermatolog, bolnica Saint-André, Sveučilišna bolnica Bordeaux i dermatološka klinika u Gradignanu (Francuska). 

Nekima su za rješavanje problema dovoljni proizvodi za njegu kože. Drugi pak moraju pronaći snažnija, dugoročna rješenja. Konkretno, žene Kojima se pojave akne u kasnoj dobi ili trajne akne, poznate kao ženske akne, često se osjećaju kao da su sve pokušale i da ništa ne djeluje.

Međutim, danas postoje rješenja prilagođena svim vrstama akni. Kako biste pronašli ono pravo, dermatolozi i ljekarnici tu su da vam pomognu.

Dakle, kada je pravi trenutak da se obratite stručnjaku? Isplati li se čak i ako akne nisu jako teške? Što će se dogoditi tijekom konzultacija? Kako se prati liječenje akni?

Klasični tretmani pomažu kod blagih do umjerenih akni. Oni pomažu pacijentima držati akne pod kontrolom i omogućuju nekoliko dodatnih mjeseci ili godina kontroliranih akni, s manje mrlja i ožiljaka. 

Dr Sandra Ly, Dermatolog

Ako imate 25 godina i još uvijek patite od akni, trebate li se obratiti stručnjaku? Naravno.

Tijekom adolescencije i u odrasloj dobi, osobe pogođene aknama savjetuju se s liječnicima i dermatolozima ranije i češće nego u prošlosti. I ne samo za teške akne sa značajnim rizikom od ožiljaka. Često posjećivanje liječnika zbog blagih do umjerenih akni korisno je jer liječenje stanja u ranoj fazi može spriječiti njihovo pogoršanje. Dakle, ne ustručavajte se javiti kad se počnu pojavljivati prve akne.

Bez obzira na stupanj ozbiljnosti vaših akni, ako izgubite samopouzdanje i počnete imati negativnu sliku o sebi ili poteškoće u odnosima s drugima, svakako biste trebali posjetiti svog liječnika i podijeliti te osjećaje.

Akne su ponekad odgovorne za depresiju, a opet, liječenje stanja može spriječiti razvoj situacije. Ova se preporuka primjenjuje tijekom adolescencije, razdoblja kada se mladi ljudi osjećaju posebno ranjivo, ali i kod odraslih osoba kada krivnja i stres mogu pogoršati problem.

Čim akne počnu štetno utjecati na kvalitetu života, vrijeme je da se brinete o svojoj koži uz stručnu pomoć.

1/   Sve počinje razgovorom s vašim liječnikom ili dermatologom: ovo je vaša prilika da objasnite povijest vaših akni, kada su započele, koje ste tretmane već isprobali i utjecaj akni na kvalitetu života, kao i ono što očekujete od liječenja. Dermatolog će zatražiti što je moguće više informacija o svim netolerancijama, alergijama, drugim lijekovima koje uzimate i želite li zatrudnjeti.

2/   Dermatolog će zatim pregledati vašu kožu (lice, vrat i leđa) kako bi utvrdio prirodu lezija (miteseri, mikrociste ili pustule)

3/   Dermatolog utvrđuje ozbiljnost vaših akni prema službenoj ocjeni na temelju 5 faza.

4/   Dermatolog će propisati lokalnu i/ ili oralnu terapiju ovisno o ozbiljnosti akni, navodeći dozu, učestalost korištenja (ujutro/ navečer) i duljinu liječenja, obično 3 mjeseca od početka.

5/   Dermatolog će vam tada dati personalizirane savjete o praćenju tretmana, vašoj dnevnoj rutini, njezi kože i svim kozmetičkim proizvodima koji mogu pomoći u optimiziranju stanja vaše kože.

Na kraju prvog pregleda znat ćete od kakvih akni patite, koje liječenje slijediti i česte pogreške koje trebate izbjegavati u svakodnevnoj rutini. Sada sve što trebate učiniti je dovršiti tretman dosljedno i strpljivo jer rezultati mogu potrajati nekoliko tjedana ili mjeseci.

U potpunosti objasnim liječenje, a zatim ponovno pregledam pacijenta nakon 3 mjeseca kako bih procijenila početne rezultate. Tijekom druge procjene važno je biti iskren u pogledu iskustva i toga je li liječenje metodički praćeno ili ne - nema smisla iskrivljavati ili prikrivati istinu. Nisam tu da sudim pacijentu, već da mu pomognem kako bi prilagodio liječenje svojim osobnim potrebama.

Dr. Sandra Ly, dermatolog

Donesite nekoliko fotografija svoje kože koje prikazuju različite vrste odnosno stanja nepravilnosti od kojih patite - za svaki slučaj ukoliko vaša koža nema trenutnih nepravilnosti u trenutku kada posjetite dermatologa! Time se također osigurava da dermatolog ne podcjenjuje problem i propisuje terapiju prilagođenu vašoj situaciji.

Budite iskreni kako koristite terapiju. To je u vašem interesu. Dermatolog je tu da vam pomogne, a ne da vas osuđuje. Ako se niste pridržavali preporuka, recite im i objasnite zašto - zaborav, previše ograničavanje ili nuspojave? Ako niste zadovoljni rezultatima ili patite od neželjenih nuspojava, obavijestite ih. Liječniku su potrebne sve te informacije kako bi po potrebi prilagodio liječenje.

Ne zaboravite navesti sve promjene u vašoj dnevnoj rutini: Na primjer novu šminku, proizvode za čišćenje ili hidrataciju. Objasnite zašto ste promijenili i navedite sve druge lijekove koje uzimate, osobito pilule za kontracepciju.

Sljedeći termin zakažite odmah na kraju posjete jer vrijeme čekanja može biti dugo. Važno je ne prekidati liječenje samo zato što nemate recept koji vam je potreban.

Sébium range, oily and acne-prone skin

Higijena i njega

Mješovita, masna i aknama sklona koža

Sébium linija

Sébium range, oily and acne-prone skin

Koža se tijekom adolescencije mijenja: postaje gušća, sjajnija, pojavljuju se manje ili više značajne nesavršenosti, a ponekad se zadržavaju i do odrasle dobi.

BIODERMA rješenje: Sébium, linija prilagođena masnoj koži i koži sklonoj aknama. Linija Sébium sadrži specifične proizvode za čišćenje i njegu koje preporučuju dermatolozi: sredstva za čišćenje lica za masnu kožu (pjenasti gel, micelarna voda, sapuni itd.), Kreme protiv prištića, hidratantna njega za kožu sklonu aknama i drugo. Odaberite rutinu prilagođenu Vašoj koži!