Kada će tvoje liječenje početi donositi rezultate?

Liječenje akni zahtjeva vremena kako bi se postigla poboljšanja. Akne se mogu čak i ponovno vratiti, ovisno o različitim čimbenicima. Budite strpljivi i ne odustajte. Evo naših savjeta koji će vam pomoći na putu.

 • dr. dermatologije Sandra Ly, Bolnica Saint-André, Sveučilišna bolica Bordeaux I dermatološka klinika u Gradignan (Francuska).

  Teško je predvidjeti kako će koža reagirati. Općenito, tijekom prva 3 mjeseca liječenja količina akni se smanjuje...

  dr. dermatologije Sandra Ly, Bolnica Saint-André, Sveučilišna bolica Bordeaux I dermatološka klinika u Gradignan (Francuska).

Kako ukloniti akne? Ovo se pitanje, razumljivo, stalno postavlja. Ako ste se posavjetovali s dermatologom, najbolje je slijediti njihove preporuke i propisani tretman. Pokušajte se ne obeshrabriti ako smatrate da su rezultati prespori. Sjetite se da aknama može trebati nekoliko godina da prirodno nestanu bez liječenja, a mogu potrajati i kasnije u životu. Stoga se pridržavajte tretmana prilagođenog vašoj koži kako biste se akni riješili što je brže moguće.

 • Dr. dermatovenerologije Eglė Aukštuolienė, Centar dermatologije i venerologije - Santara Clinic, Sveučilišna bolnica Vilnius (Litva).

  “Tinejdžerske akne kronična su upalna bolest čiji simptomi, ako se ne liječe, u nekim slučajevima mogu biti vidljivi 10 godina ili više.”

  Dr. dermatovenerologije Eglė Aukštuolienė, Centar dermatologije i venerologije - Santara Clinic, Sveučilišna bolnica Vilnius (Litva).

Nemoj se obeshrabriti...

Ako su vaše akne blažeg oblika, rezultati mogu biti vrlo brzo vidljivi. Ali u većini slučajeva bitka je mnogo duža.

“Tretmani su propisani tijekom 3 mjeseca, a stanje pacijenata procjenjuju se na kraju tog razdoblja.”

Dr. dermatologije Sandra Ly 

Dr Eglė Aukštuolienė objašnjava da "tinejdžerske akne mogu dugo potrajati. Prva poboljšanja obično počinju nakon 4-6 tjedana, sve dok vasa koža tolerira tretman. Međutim, može proči i nekoliko mjeseci (ponekad četiri ili više) potrebno za postizanje optimalnih rezultata."

Različita očekivanja

U većini slučajeva, liječenje tinejdžerskih akni ne daje očekivane rezultate jer pacijenti misle da će poboljšanje biti vrlo brzo. Prerano zaustavljaju liječenje, nakon samo nekoliko tjedana, ako odmah ne dobiju željene rezultate. Štoviše, velik dio lijekova koji se koriste za liječenje akni iritira kožu, pa na početku tretmana vaše lice može postati crveno, suho, ljuskavo i može svrbiti. Ove neželjene nuspojave mogu biti prepreka, iako ih je relativno lako ukloniti.

Osjećam da moje liječenje ne djeluje!

Upozorenje: čudotvorni tretmani protiv akni ne postoje. Prije nego što odlučite je li tretman prikladan za vas ili ne, budite iskreni prema sebi. Jeste li strogo pratili uputstva svaki dan? To liječnici nazivaju "usklađenost". Ako zaboravite nanijeti kremu svaku drugu večer, rezultati očito neće odgovarati vašim očekivanjima. Isto vrijedi i ako pomiješate nekoliko krema i proizvoda bez da o tome obavijestite svog dermatologa.

Dr Eglė Aukštuolienė ustrajna je: "Zapamtite da za liječenje akni treba vremena I trebate biti strpljivi. Ne odustajte prerano. Bilo koji postupak liječenja akni treba slijediti najmanje 6 tjedana prije nego što odlučite djeluje li ili ne. Ako ne postoji poboljšanje unatoč redovitoj primjeni, liječenje će možda trebati prilagoditi, dodavanjem dodatnih lijekova ili zamjenom početnih lijekova jačom verzijom ili onom koja djeluje drugačije. Ovaj pristup obično donosi rezultate."

Ako je vaša koža nadražena na početku liječenja

Dr Eglė Aukštuolienė objašnjava kako je važno poštivati preporučenu učestalost. U ranoj fazi, stanje vaše kože može se pogoršati. Ali to ne znači da liječenje ne djeluje. Ako vaša koža postane iritirana nakon nanošenja tretmana, isperite je nakon nekoliko minuta. Postupno povećavajte vrijeme nanošenja kako vaša koža postaje tolerantnija. Nemoguće je ukloniti sve akne u tjedan dana. Ukoliko se smanje za 20-30% tijekom prvog mjeseca, to je vrlo dobar znak!

Neki tretmani mogu pogoršati nepravilnosti u prvih nekoliko dana ili tjedana. Drugi iritiraju kožu. To je sasvim normalno. Ako vam je crvenilo teško za podnositi, pokušajte koristiti tretman svaki drugi dan dok se vaša koža ne navikne.

Kao što su prethodno objasnili naši dermatolozi, dosljednost je presudna za uspjeh. Nije uvijek lako metodično pratiti tretman, ali razmislite o lijepoj koži koju biste željeli imati. Rezultati su vrijedni truda.

Nakon nekoliko mjeseci, bitka je napokon pobijeđena. Imate sve manje prištića i koža vam izgleda blistavo. Dobro napravljeno! Sjetite se samo da je važno slijediti savjete svog dermatologa kako biste izbjegli da akne ponovno buknu. Još uvijek imate kožu sklonu aknama i one bi se lako mogle vratiti. Stoga pripazite da ne zaustavite liječenje prije nego što završite cijeli tretman ili prije nego što razgovarate sa svojim liječnikom.

Što učiniti kad završim s liječenjem?

“Nakon što se dobiju željeni rezultati, ne biste trebali prestati s liječenjem jer se tinejdžerske akne mogu vratiti. Preporučuje se slijediti dugotrajni tretman "održavanja" dok se koža potpuno ne očisti."

Dr Eglė Aukštuolienė, Cenar dermatologije i venerologije

Kako se zaustaviti od diranja lica? Trebate li istiskati bijele akne/prištiće ili ih ostaviti na miru? Kada bi ih trebalo istisnuti? O ovoj se temi široko raspravlja. Odgovor? Izbjegavajte ih istiskati, ali ako je iskušenje preveliko, učinite to pažljivo. Evo što naši stručnjaci imaju za reći.

 • dr. Joël Pacoret, Psiholog.

  “Činjenica da su akne toliko vidljive, vama i drugima, potiče na taj čin. To je odgovor na osjećaj nestrpljenja. Dodirivanje ili istiskanje akni/prištića samo pogoršava situaciju. Znate da to ne biste trebali činiti, ali to je jedino što vam je dostupno i izaziva ovisnost te se stalno hrani vašim tinjajućim nestrpljenjem. To je (štetan) pokušaj povratka kontrole i rijetko proizlazi iz želje da se ozlijedite. Predodređeno je da ne uspije i pogorša stvar, lažno je rješenje. Uvijek pokušavam pomoći pacijentima pomoći, objašnjavajući zašto je tako važno ne dodirivati kožu."

  dr. Joël Pacoret, Psiholog.
 • dr. Sandra Ly, Dermatolog.

  “Ako ćemo biti iskreni, svi smo bili u toj situaciji. Kad se pojavi mali bijeli prištić, ne želite izaći iz kuće izgledajući tako. Svatko bi ga želio istisnuti. Ako želite, pokušajte i to što je moguće pažljivije i higijenski, samo uklanjajući vrh bez prejakog istiskivanja i oštećenja kože oko nje. Ne pokušavajte ga potpuno istisnuti, to je ionako nemoguće. Ideja nije da mjesto nestane, već da bude manje uočljivo. Ako previše stisnete, možete ga pogoršati. Vidjet će se prištić i oštećena koža. To može stvoriti krastu i trag će ostati puno duže. Ako postoji krasta, izbjegavajte je dodirivati i nanesite ljekovitu kremu koja također štiti od sunca. I to je sve! Mitesere je moguće ukloniti, ali bez liječenja vjerojatno će se vratiti. Ako se radi o dubokoj leziji, poznatoj kao mikrocista, izuzetno će se teško ukloniti - to se može učiniti samo dermatološkim čišćenjem kože."

  dr. Sandra Ly, Dermatolog.

Kako pratiti napredak tretmana?

 • Redovito se fotografirajte kako biste zabilježili promjene koje se događaju tijekom tretmana.
 • Popratite realne ciljeve u dnevnik - zabilježite poboljšanja, umjesto da se koncentrirate na broj akni/prištića, čak i ako su rezultati spori i postupni!
 • Podijelite svoja iskustva s nekim bliskim komu možete vjerovati i bit će tu za vas u teškim trenucima. 
 • Saznajte više o tome kako akne djeluju da biste bolje shvatili potrebe vaše kože i  što je najbolje za nju!

 • BIODERMA fotografija proizvoda, Sebium H2O 500ml, micelarna voda za kožu sklonu aknama
 • Dnevni čistači bez ispiranja

  Kombinirana do masna koža Koža sklona aknama

  Micellar technology

  Sébium H2O

  (2 reviews)

  Dermatološka micelarna voda čisti, uklanja šminku, pročišćava kožu bez isušivanja.

  Za koga?

  Odrasli, Teenageri

 • BIODERMA fotografija proizvoda, Sebium Sensitive 30ml, tretman za kožu sklonu aknama
 • Dnevna njega

  Koža sklona aknama Osjetljiva i oslabljena koža sklona aknama

  Inflastop™ technology

  Sébium Sensitive

  (1 review)

  Njega za osjetljivu kožu sklonu aknama, koja umiruje, ponovno hidratizira i uklanja mrlje.

  Za koga?

  Odrasli, Teenageri