Danas liječnici imaju širok raspon rješenja za liječenje akni tijekom puberteta, koliko god bili teški. Ako su akne postale problem u vašem svakodnevnom životu, zasigurno ćete pronaći prilagođeni način liječenja konzultirajući se s liječnikom opće prakse ili dermatologom. Ali recept nije čarobni štapić; također ćete morati pomno slijediti preporuke i biti strpljivi kako biste postigli željene rezultate.

 • Dr. Sandra Ly, dermatolog - Bolnica Saint-André, Sveučilišna bolnica Bordeaux i Klinika za dermatologiju Gradignan.

  Obično je najučinkovitije kombinirati lokalni tretman za mitesere i mikrociste, prema potrebi, s oralnim tretmanom (tablete) za upaljene crvene akne.

  Dr. Sandra Ly, dermatolog - Bolnica Saint-André, Sveučilišna bolnica Bordeaux i Klinika za dermatologiju Gradignan.

Europska akademija za dermatovenerologiju definirala je određene faze prema simptomima i težini akni, Global Evaluation Acne (GEA).

Dr Sandra Ly, dermatolog, objašnjava različite strategije za poboljšalje stanja akni.​

S bilo kojim dermatološkim tretmanom akni, ja imam dvostruki cilj jer su akne često mješavina komedonalnih i upalnih lezija...

Stoga morate koristiti kremu s keratolitičkim djelovanjem, pročistit će kožu u borbi protiv mikrocista i komedona koji karakteriziraju komedonalne akne. U kombinaciji s antibioticima za smanjenje upale koji se odabire na temelju težine akni.​

Dermatolog prilagođava recept svakom pojedinačnom slučaju u razgovoru s pacijentom.

Tinejdžer s nekoliko lezija, ali izuzetno osjetljiv na problem neće se tretirati na isti način kao adolescent koji lakše prihvaća svoje akne. Utjecaj akni na kvalitetu života glavni je faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru liječenja. Ako mislim da će pacijentu biti teško udovoljiti lokalnom tretmanu ili ima vrlo osjetljivu kožu, u skladu s tim prilagođavam i recept.​

Kako liječiti kožu sklonu aknama? Što možete očekivati? Dr Sandra Ly objašnjava različite korake.

Upala koja se pojavljuje s aknama relativno brzo se poboljšava.

Kod “klasičnog” pacijenta s upalnim aknama, miteserima i nekoliko mikrocista, počinjem s 3-mjesečnim tretmanom. Na kraju tog razdoblja zajedno ponovno procjenjujemo rezultate.

Obično dolazi do relativno brzog poboljšanja upale, ali može proći i dulje vremena kod komedonalnih akni. Nakon nanošenja keratolitičke kreme tijekom 4-6 tjedana, predlažem dermatološko čišćenje koje uključuje ekstrakciju mikrocista pomoću mikroincizije. Ponekad je potrebno nekoliko tretmana.

Tretmani protiv akni često imaju nuspojave na koži. Morate biti spremni na to, identificirati ih i brzo reagirati kad se pojave.

Iritacija i netolerancija često se javljaju tijekom prvog mjeseca, ali se s vremenom poboljšavaju.

Ovo je paradoks kože sklone aknama! Lezije su uzrokovane hiperseborejom (hipersekrecijom sebuma), no tretmani često isušuju kožu. Pa ipak, pokušaj sušenja ili ljuštenja kože sklone aknama kontraproduktivan je. Lokalni tretmani mogu izazvati crvenilo, suhoću i iritaciju. Stoga je najbolje izbjegavati najosjetljivija područja, poput očiju. Prave alergije su rijetke. Ako je to slučaj, važno je odmah prekinuti liječenje i što prije se obratiti dermatologu.

Ako je koža jako nadražena, preporučujem za početak rjeđu primjenu lokalnog tretmana, na primjer dva puta tjedno za početak. Kako biste kompenzirali učinak isušivanja, dobro je koristiti hidratantnu kremu ili kozmetički tretman. Cilj je omogućiti učinak medicinskom tretmanu.

Uz izotretinoin, akne se mogu razviti na početku, što je rijetkost kod drugih tretmana.

Općenito, nuspojave su normalna reakcija na liječenje i ne trebaju brinuti pacijenta. Za to je potrebno samo malo dodatnog strpljenja - ne tražite previše od svoje kože, prebrzo.

Ako se pravilno liječe, akne obično nestanu za 3-4 mjeseca.

U teškim slučajevima upalnih akni preporučeno razdoblje u kojem propisujemo antibiotike su 3 mjeseca. Sve manje opažamo nova izbijanja i lezije, a akne se ponekad i "posvijetle". Ne mogu precijeniti važnost nastavka primjene lokalnog liječenja za održavanje rezultata. Ljeti možete i dalje pratiti lokalni tretman pod uvjetom da  ujutro dobro očistite kožu i nanesete hidratantnu kremu te obavezno prilagođenu zaštitu od sunca. Znamo da se epiderma (vanjski sloj kože) ljeti nastoji zadebljati, što u jesen može dovesti do više prištića. Dakle, trebate nastaviti primjenjivati tretman navečer, a ujutro kožu zaštititi od sunca. Pojava akni česta je pojava kada pacijent prestane uzimati antibiotike. Zbog toga je važno raditi preglede i prilagoditi liječenje ako je potrebno.

Za komedonalne akne s miteserima i mikrocistama liječenje je obično duže, 3-6 mjeseci, a poboljšanje sporije. Na kraju razdoblja, pacijent se ponovno procjenjuje kako bi se odlučilo je li potrebno nastaviti, prekinuti ili izmijeniti liječenje.

Kod tretmana izotretinoinom do poboljšanja često dolazi tek u 3. mjesecu korištenja terapije.

Općenito, kada prestanete s liječenjem (osobito antibioticima), morate biti oprezni i nastaviti primjenjivati kremu sve dok lezije ne budu u potpunosti pod kontrolom, osobito ako još uvijek postoje neka manja pogoršanja.

Što trebate učiniti ako vaše liječenje ne djeluje?

"Ako nema poboljšanja nakon 3 mjeseca, postavlja se pitanje dosljednosti."

Dermatolog razgovara s pacijentom i saznaje što se dogodilo.

 • Možda se liječenje nije dobro primijenilo (previše ograničenja ili nedostatak motivacije).
 • Možda su drugi tretmani za njegu kože bili loše prilagođeni, npr. pomoću eteričnih ulja ili guste teksture.

Ako je postojala dosljednost i liječenje pravilno primijenjeno:

 • Akne mogu biti teške za liječenje i mogu zahtijevati drugačiji pristup, na primjer, upotrebom izotretinoina.
 • Vanjski čimbenici - poput hormonske neravnoteže, drugih lijekova ili dodataka prehrani - mogu pogoršati stanje.

Ako je dosljednost dobra i liječenje pravilno primijenjeno, ali je poboljšanje samo djelomično:

Akne mogu varirati, a može doći i do manjih novih pojava. To ne umanjuje učinkovitost liječenja, osobito ako dođe do općeg poboljšanja na kraju 3 mjeseca. Kožu treba promatrati tijekom vremena, a ne samo na dan konzultacija s dermatologom. Ako se općenito smatra da je liječenje učinkovito, možda će biti potrebno prilagoditi način na koji se primjenjuje ili uzima terapija kako bi se optimizirali i održali rezultati.

Najbolje je biti dosljedan, dugoročno.

Polako započnite svoj lokalni tretman: nemojte ga nanositi na cijelo lice ili prečesto - u protivnom ćete morati prestati nakon nekoliko tjedana jer će vam koža postati jako nadražena.

Jeste li se sjetili ujutro nanijeti hidratantnu kremu? To može ograničiti iritaciju uzrokovanu tretmanom, osobito tijekom prvog mjeseca. Ako je vaša koža blago nadražena, možete oklijevati i od primjene lokalnog tretmana. Ako su vam akne ozbiljnije, prestanite koristiti tretman na nekoliko dana, a zatim počnite ponovno (rjeđe).

Ako se vaša koža do 2. mjeseca navikla na dermatološki tretman, pokušajte ga nanositi češće sve do trenutka dok to ne postane svaku večer. Ukoliko to nije moguće zbog osjetljivosti, nemojte se brinuti jer je često dovoljno nanošenje 3 puta tjedno.

Tijekom 3. mjeseca tretmana ne zaboravite nanositi kremu za zaštitu od sunca kada ste izloženi suncu, osobito ako još uvijek imate akne.

Ukoliko se osjećate nesigurno, ne ustručavajte se prikriti akne pomoću korektora ili pudera ako vaša koža pojačano luči sebum (hiperseboreja).

Kako se možete pripremiti za posjet liječniku?

Kad posjetite dermatologa, recite mu što ide dobro, a što ne. Da biste se pripremili za posjet, postavite sebi sljedeća pitanja:

 • Jeste li pravilno slijedili tretman?
 • Ako niste, zašto ne? Jesi li zaboravili? Je li vam koža bila previše nadražena? Rezultati nisu bili dovoljno brzi? Vaš liječnik vas neće osuđivati. No, ako niste pravilno primijenili liječenje, moraju to znati.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, ne zaboravite zakazati svoj sljedeći termin unaprijed, jer liječnici brzo rezerviraju svoje slobodne termine, a vi ne želite prekidati liječenje.

Dr Sandra Ly, Dermatolog

Sébium range, oily and acne-prone skin

Higijena i njega

Mješovita, masna i aknama sklona koža

Sébium linija

Sébium range, oily and acne-prone skin

Koža se tijekom adolescencije mijenja: postaje gušća, sjajnija, pojavljuju se manje ili više značajne nesavršenosti, a ponekad se zadržavaju i do odrasle dobi.

BIODERMA rješenje: Sébium, linija prilagođena masnoj koži i koži sklonoj aknama. Linija Sébium sadrži specifične proizvode za čišćenje i njegu koje preporučuju dermatolozi: sredstva za čišćenje lica za masnu kožu (pjenasti gel, micelarna voda, sapuni itd.), Kreme protiv prištića, hidratantna njega za kožu sklonu aknama i drugo. Odaberite rutinu prilagođenu Vašoj koži!