Zašto je toliko važno prati ruke

Znamo da su naše ruke jedan od glavnih izvora onečišćenja. Zbog toga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje redovito pranje ruku i korištenje sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola kada nemamo pristup vodi. U manje od godinu dana, naše su se navike transformirale dolaskom novog koronavirusa i svi smo usvojili ovaj ključni higijenski čin kako bismo pomogli u borbi protiv njegovog širenja.

Higijenska navika za sve

Higijena ruku postigla je izuzetan napredak. Ove nove vitalne navike postale su norma zahvaljujući povećanoj edukaciji o higijeni ruku, s pozitivnim prednostima za zdravlje svih. Podaci iz studija provedenih od početka epidemije COVID-19 govore sami za sebe.

sudionika studije peru ruke nakon svakog izlaska u odnosu na 67% prije epidemije1

peru ruke što je češće moguće nasuprot 38% prije pandemije1

zdravstvenih radnika pere ruke još češće nego ranije2

1DOĞAN, Mehmet i Muhammet Bayraktar. "COVID-19 s perspektivom javnog zdravstva: mjere poduzete u Turskoj i javno poštivanje mjera." Iranski časopis za javno zdravstvo 49 (2020): 67-75.

2 Kiely, L. F., i sur. "Nadražujući kontaktni dermatitis u zdravstvenih radnika kao rezultat pandemije COVID-19: presječna studija." Klinička i eksperimentalna dermatologija (2020)

Pranje ruku sapunom ili gelom za dezinfekciju važnije je nego ikad kako bi zaštitili nas i naše voljene. Ovi proizvodi imaju učinkovito „biocidno“ djelovanje koje ubija viruse, bakterije i gljivice. A sredstvo za dezinfekciju ruku dokazano je učinkovit način pranja ruku bez sapuna kako bi se izbjeglo širenje COVID-19. Sad svi imamo svoj mali džepni dezinficijens za ruke, uvijek pri ruci. No kako mjeseci prolaze, jasno je da ponavljano pranje ruku može imati sekundarne učinke na kožu - od suhoće do iritacija, svrbeža, osjećaja žarenja, pucanja, pa čak i kontaktnog ekcema. Simptomi su raznoliki i u ekstremnim slučajevima rezultiraju rizikom od infekcije. Oboljeli su i odrasli i djeca, iako su oni s prirodno suhom ili atopičnom kožom u većem riziku.

Damaged sensitive skin hands
Due to COVID19, majority of the population experienced dry skin
Javnost 84% ispitanih osoba doživjelo je suhoće kože, uključujući svrbež, pucanje i iritaciju.
Due to COVID19, the healthcare workers experienced dermatological problems
Zdravstveni djelatnici 97% zdravstvenih djelatnika imalo je dermatoloških problema povezanih s redovitim korištenjem sredstava za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, 86% patilo je od dermatitisa.

Kako učestalo pranje ruku oštećuje kožu?

Zašto ponekad imamo dojam da sredstvo za dezinfekciju ruku peče?

Zašto osjećamo zatezanje kože nakon svake upotrebe?

Zašto tolerancija prema ovoj osnovnoj higijeni pada?

 

Negativni učinci sapuna i gela za dezinfekciju ruku na kožu povezani su s njihovim dezinfekcijskim svojstvima. Njihov pozitivan utjecaj na viruse ujedno je i njihov negativan utjecaj na našu kožu.

 

Zašto su sredstva za dezinfekciju ruku učinkovita u zaustavljanju virusa? Moć virucida antibakterijskim losionima za ruke leži u njihovoj sposobnosti da unište lipidne membrane koje sadrže viruse.

 

Problem? Naša koža također sadrži velike količine lipida. Intenzivna uporaba hidroalkoholnih gelova i dezinficijensa za ruke na bazi alkohola stoga oštećuje lipide koji čine zaštitnu barijeru na površini kože, čineći je krhkijom. Bez lipida (masti), koža postaje vrlo suha i osjetljivija na neugodna stanja koja su prethodno navedena.

 

Razumijevanje funkcije kožne barijere

Naša koža je stvorena kako bi nas obavila i štitila od vanjskih iritacija. Ali ako vanjski čimbenik destabilizira svoju prirodnu ravnotežu, koža više ne može pravilno izvršiti ovu zaštitnu ulogu. To je upravo ono što rade sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Štiti nas od onečišćenja, oštećuju cjelovitost kože i uništavaju dragocjene lipide.

  • Djeluje kao međustanični cement koji pomaže u održavanju kohezije između stanica kože - baš kao i cement u cigli (u žutoj boji)
  • Oblikuju hidrolipidni film koji sadrži masti i znoj koji prekriva i štiti površinu kože (u plavoj boji)

 

 

Redovita upotreba hidroalkoholnog gela ili pranje ruku otapa lipide kože. Funkcija barijere stoga više nije učinkovita, gubitak vode se povećava, a koža predstavlja znakove karakteristične za suhu, vrlo suhu i krhku kožu - od iritacije do svrbeža, osjećaja žarenja i pucanja.

 

Međustanični cement i hidrolipidni film omogućavaju koži da izvrši svoju zaštitnu funkciju:

Spriječi ulazak alergena, onečišćenja i drugih vanjskih toksičnih elemenata u kožu Spriječi pretjerani gubitak vode smanjenjem isparavanja kako bi se održala funkcija barijere

Hydrolipidic film and hand skin

Kako možemo udružiti higijenu i njegu ruku?

Zdravstvene vlasti objavile su korake za higijenu ruku koje treba slijediti prilikom čišćenja ruku. Prije svega, morate odabrati nježni, neabrazivni sapun, izbjegavajte jako vruću vodu i vrlo pažljivo osušite ruke. Za tekuće sredstvo za dezinfekciju ruku odaberite proizvode s najmanje 60% alkohola. Također biste trebali nanositi hidratantni proizvod svaki put kad operete ili dezinficirate ruke hidroalkoholnim gelom. Samo hidratantni proizvod koji omekšava tkiva kože, može nadoknaditi izgubljene lipide.

U stvarnom svijetu čini se da je ovu strategiju teško primijeniti, a posebno zdravstvenim radnicima koji operu ruke više puta. Nema dovoljno vremena. Ne mogu pronaći hidratantni proizvod. Zdravlje i sigurnost važniji su od suhe kože.

Suočivši se s ovim hitnim, univerzalnim problemom, Naos je odlučio djelovati. S dermatološkim laboratorijem BIODERMA razvio je novu generaciju sredstava za dezinfekciju ruku: prva dvostruka djelotvorna njega ruku koja dezinficira poput dezinficijensa za ruke na bazi alkohola, a istovremeno nadopunjava lipide. Biphase Lipo alcoolique vaš je jedini proizvod koja kombinira zdravlje i njegu ruku.

NAOS Care first

Oprez. Pridržavajte se mjera opreza prilikom upotrebe. Sigurno koristite biocide. Uvijek pročitajte upute i podatke o proizvodu prije upotrebe.

Soin barrière mains

Oslabljena koža Svi tipovi kože Suha do vrlo suha koža

Biphase Biphase Lipo alcoolique

(No opinion yet)

Prva njega za ruke s dvostrukim djelovanjem.
Uklanja viruse i nadoknađuje kožne lipide.

Za koga?

Za cijelu obitelj (za djecu stariju od 3 godine)

BIODERMA fotografija proizvoda, Sensibio H2O 500ml, micelarna voda za osjetljivu kožu

Dnevni čistači bez ispiranja

Osjetljiva koža Normalna koža

Micellar technology

Sensibio H2O

(15 reviews)

Čista, prirodna i umirena koža bez šminke i onečišćenja.

Za koga?

Odrasli, Teenageri

BIODERMA fotografija proizvoda, Atoderm huile de douche 1L, ulje za tuširanje za suhu kožu

Dnevni čistači koji se ispiru

Vrlo suha, iritirana do atopična koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

(7 reviews)

24-satna hidratacija i trenutačna ugoda odmah nakon tuširanja.

Za koga?

Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)