A kao akne

Sebum, pore, komedoni, hormonalne akne, upalne akne... Čujemo razne nazive bez da nužno znamo koji mehanizmi stvaraju prištiće i akne. Ovdje nam je fokus na razvoju akni.

  • dr. Eglė Aukštuolienė, Centar za dermatologiju i venerologiju - Klinika Santara Sveučilišne bolnice u Vilniusu (Litva).

    95% adolescenata se susreće s tinejdžerskim aknama.

    Pubertet dolazi ranije nego prije, pa se stoga i akne pojavljuju ranije među mladima. Akne se uglavnom nalaze na licu, pa je teško sakriti sve nepravilnosti. Stanje može imati psihološki utjecaj i dovesti do gubitka samopouzdanja.

    dr. Eglė Aukštuolienė, Centar za dermatologiju i venerologiju - Klinika Santara Sveučilišne bolnice u Vilniusu (Litva).

Da bismo razumjeli kako nastaju prištići i akne, moramo započeti od sebuma i pilosebaceous folikule. Ovo je naziv za male žlijezde koje proizvode sebum i nalaze se ispod epiderme. Prisutni na većini dijelova tijela, nalaze se u velikom broju na licu, tjemenu i gornjem dijelu prsa, te leđima. Što dovodi do očitog zaključka da su to područja u kojima postoji najveća količina sebuma. Svaka žlijezda lojnica pričvršćena je za folikul dlake, zbog čega se naziva "pilosebaceous", "pilo-" od latinskog "pilus", što znači "dlaka".

Ukoliko na koži nema nikakvih nepravilnosti, znači da pilosebaceous žlijezde proizvode tekući sebum, normalne kvalitete i količine. Izlučuju ga pore za hidrataciju i zaštitu kože. To je idealna situacija…

1. Lojne žlijezde pretjerano proizvode sebum, koji je previše gust.

Stručnjaci to nazivaju hiperseborea (previše sebuma) i disseborea (loša kvaliteta sebuma). Sebum koji uzrokuje akne ima drugačiji sastav u usporedbi sa zdravim sebumom. Nedostaje mu vitamin E i lako oksidira.

2. Koža se zadebljava. Dermatolozi to zovu hiperkeratoza (ili hiperkeratinizacija)

Koža se zadebljava, što rezultira začepljenjem pora koje su inače zadužene za “izbacivanje” sebuma. Keratolitički tretman omekšat će kožu, pomažući stanjiti epidermu i učiniti kožu opet tankom.

3. Pore ne mogu pravilno lučiti sebum. On ostaje blokiran ispod kože.

U tom trenutku razvija se otvoreni komedon, poznatiji kao miteser. Crna je boje zato što sebum oksidira u doticaju sa zrakom.

4. Bakterije se razvijaju u pilosebaceous folikulu.

Nakupljeni sebum idealno je mjesto za razvoj bakterija odgovornih za nastanak akne, Cutibacteriumacnes. Došlo je do upalne faze, gdje nastaje zatvoreni komedon - bolna crvena akna.

U Francuskoj svaka četvrta osoba između 20 i 40 godina izjavila je da ima akne*. Akne su uglavnom problem tijekom adolescencije, budući da je to trenutak u kojem hormonalni sustav postaje aktivan i počinje veća proizvodnja sebuma.

Pa ipak, nisu svi tinejdžeri pogođeni na isti način, a mnogima se akne povuku nakon 25. godine. No, u nekim slučajevima akne ostaju i dugo nakon završetka puberteta. Akne se mogu pojaviti i u odrasloj dobi, vratiti se nakon nekog razdoblja ili pojaviti tijekom trudnoće. Teško je reći s koliko godina akne u potpunosti nestaju!

Postoje tri razloga za nastanak akni:

  • Nasljedni: Ako su roditelji imali akne, veći je rizik da će ih imati i njihova djeca.
  • Povećana osjetljivost na muške hormone (čak i među djevojkama), više od hormonske neravnoteže. Hormoni utječu na proizvodnju sebuma (hiperseboreja i/ili hiperkeratinizacija), kada se koža zadeblja.
  • Okoliš: Budući da je uspostavljena veza između stresa i akni, pušenja i akni, prehrane i akni, akni i zagađenja - ne zaboravljajući pritom na endokrine poremećaje i loše odabranim kozmetičkim proizvodima.

*Arcane Research Study France – Veljača 2017

Pet faza akni i preporučeni tretmani

Europska akademija za dermatologiju i venerologiju razvila je poseban sustav za utvrđivanje ozbiljnosti stanja akni, Globalne evaluacijske akne (GEA), te definirala poseban plan reagiranja prema simptomima i ozbiljnosti. Pogledajte različite faze akni i preporučene tretmane.

Vrlo blago stanje, Stupanj 1 GEA

Nekoliko komedona, mitesera i prištića rijetko rasprostranjenih na licu. Akademija preporučuje lokalne tretmane, općenito retinoide ili benzoil peroksid. Ako rezultati nakon tri mjeseca ne ispunjavaju očekivanja, ova dva tretmana mogu se međusobno kombinirati.

Blago stanje, Stupanj 2 GEA

Manje od polovice lica ima komedone (miteseri i prištići), a pojavljuje se i nekoliko crvenih akni. Liječnici često propisuju kombinaciju retinoida i benzoil peroksida za lokalnu primjenu. Ako akne potraju dulje od tri mjeseca, može se dodati lokalni antibiotski tretman prije nego što se pređe na oralni antibiotski tretman iz obitelji ciklina. Eritromicin nije jako učinkovit, a bakterije su visoko rezistentne na ovu vrstu molekule koja se mora koristiti samo u vrlo specifičnim slučajevima.

Umjereno do teško stanje, Stupanj 3 i 4 GEA

Prekriveno je više od pola lica, a u 4. stupnju cijelo lice. Nepravilnosti (akne, prištići) pojavljuju se na nosu, čelu, bradi, ponekad na leđima, a uključuju komedone (mitesere i prištiće), brojne akne, ponekad ciste i čvoriće. Ako prethodno spomenute terapijske strategije nisu djelovale, može se razmotriti oralno uzimanje izotretinoina, osobito ako postoji veliki rizik od nastanka ožiljaka.

Vrlo teško stanje, Stupanj 5 GEA

Prekriveno je cijelo lice cistama i čvorićima. Propisuje se oralni izotretinoin, osobito ako postoji upala. Prije početka liječenja preporučuje se uklanjanje komedonalnih lezija mikrokirurgijom kako bi se izbjegla razdoblja upale, koja su normalna tijekom prvih tjedana.

Kako biste lakše razumjeli proces liječenja akni...

 

Akne koje se pojavljuju tijekom adolescencije, za razliku od upornih prištića kod odraslih.

Ovaj se izraz ne odnosi samo na akne u 30-im godinama ili teške akne kod odraslih, kako se često vjeruje. Po definiciji, na akne utječu hormoni, bez obzira na dob ili spol osobe. S hormonskim aknama češće se susreću žene koje podliježu brojnim hormonalnim promjenama zbog menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze.

Stanje prepoznatljivo po masnoj koži uzrokovano viškom sebuma, vrlo proširenim porama, te vidljivim miteserima i potkožnim prištićima. Ovo je često stupanj 1 (vrlo blago stanje) koja zahtijeva liječenje hiperseboreje.

Stupanj 2 (lagane akne) je kada se bakterije razmnože, stvarajući velike crvene akne koje su vidljive i često bolne. Ovisno o tome kako se razvijaju, nazivaju se papule, pustule i čvorići.

To odgovara stupnju 3 (umjerene akne), kada se crvene akne pretvore u duboke, bolne ciste koje su često tvrde jer su zatvorene i nemoguće ih je ukloniti, osim kod dermatologa. Ne dirajte akne na licu. Rizik od ožiljaka je velik!

To su dva teška i rijetka oblika akni, koja pogađaju uglavnom muškarce u dobi od 18 do 30 godina. Zahtijevaju konzultacije s dermatologom.

Znanstveni naziv za određene vrste akni. Otvoreni komedoni su miteseri, a zatvoreni komedoni prištići.

Druga vrsta zatvorenog mitesera. Mikrociste su podignute potkožne akne, s bijelom kapicom na vrhu. Mogu postati crvene i isušiti se, ili se ponekad resorbirati.

U dermatologiji se nazivaju nodule ili čvorići, ciste se nalaze duboko ispod kože. Teške i bolne, mogu trajati mjesecima i razvijati se tijekom upalnih reakcija.

Podignute, crvene akne koje ukazuju na početak upale zbog povećanja prisutnosti bakterije Cutibacterium acnes. To je početak životnog ciklusa prištića.

Kada se papula pogorša, nastaje izbočena, crvena akna s bijelom kapicom na vrhu.

Sébium range, oily and acne-prone skin

Higijena i njega

Mješovita, masna i aknama sklona koža

Sébium linija

Sébium range, oily and acne-prone skin

Koža se tijekom adolescencije mijenja: postaje gušća, sjajnija, pojavljuju se manje ili više značajne nesavršenosti, a ponekad se zadržavaju i do odrasle dobi.

BIODERMA rješenje: Sébium, linija prilagođena masnoj koži i koži sklonoj aknama. Linija Sébium sadrži specifične proizvode za čišćenje i njegu koje preporučuju dermatolozi: sredstva za čišćenje lica za masnu kožu (pjenasti gel, micelarna voda, sapuni itd.), Kreme protiv prištića, hidratantna njega za kožu sklonu aknama i drugo. Odaberite rutinu prilagođenu Vašoj koži!