Postoji nekoliko tipova hiperpigmentacije, uključujući melazmu, postinflamatornu hiperpigmentaciju (PIH) i dvije vrste lentiga, jedna zbog sunca (solarni lentigo), a druga povezana s faktorom dobi (senilni lentigo). Melanin je odgovoran za sve oblike. Kada UV zrake prodiru u kožu, pokreću proces koji stvara melanin i izvlači ga na površinu kože. Stoga, vaša najbolja zaštita od hiperpigmentacije je traženje hlada i nanošenje kreme za sunčanje.

Kako biste smanjili količinu hiperpigmentacije koju možete imati, dermatolog može propisati brojne medicinske tretmane, u rasponu od lokalnih lijekova do pilinga, laserske i svjetlosne terapije.

Ovi dermatološki tretmani nisu prikladni za sve tipove kože i vremenskim uvjetima te često mogu dovesti do reakcija u obliku prištića i ožiljaka. Iritacija kože i recidiv glavni su rizici kod svih tretmana.

Među najpriznatijim i najčešće korištenim dermatološkim tretmanima za hiperpigmentaciju je Kligmanov trio, nazvan po liječniku koji ga je razvio, i udruženje triju vrsta lijekova koji zajedno stvaraju najzapaženiji učinak.

Hidrokinon se koristi s hidrokortizonom i retinoinskom kiselinom za uklanjanje hiperpigmentacije, djelujući u različitim fazama ciklusa melanina.

  • Proizvodnja: Hidrokinon inhibira tirozinazu, enzim odgovoran za proizvodnju melanina, čime se smanjuje količina koja se proizvodi.
  • Upala: Hidrokortizon ima protuupalno djelovanje, ograničava imunološki odgovor kože i poboljšava njezinu toleranciju na lijek koji se primjenjuje.
  • Eliminacija: Retinoična kiselina je derivat vitamina A koji potiče obnovu stanica kože, tako da se hiperpigmentirane stanice brže eliminiraju.

 

Depigmentacija postaje vidljiva nakon tri do pet tjedana liječenja, a maksimalni učinak vidljiv je između pet i sedam tjedana. Dermatolozi ograničavaju liječenje na najviše dva mjeseca dva puta godišnje zbog zbog aktivnih tvari koji mogu biti agresivni za kožu. Mogu se pojaviti iritacije i osjetljivost, ali i recidiv, što je najveće razočaranje nakon takve investicije.

Hidrokinon se može koristiti kao monoterapija za hiperpigmentaciju, uz nešto manje izražen učinak.

Depigmentirajuće djelovanje hidrokinona otkriveno je 1936. godine kada je njemački znanstvenik Oettel primijetio da dlaka crnih mačaka postaje svjetlija kada se hidrokinon doda njihovoj vodi za piće. Molekula se koristi u terapijskim tretmanima od 1961. Od 2001. u Europi se proizvodi koji sadrže hidrokinon mogu izdavati samo pod liječničkim nadzorom.

Kao inhibitor tirozinaze, hidrokinon sam po sebi može biti učinkovit u liječenju melazme i PIH-a. Hidrokinon se koristi u količini od 2% do 4%, male količine se nanose na male površine, dva puta dnevno tijekom tri do šest mjeseci. Rezultati su vidljivi između četiri tjedna i četiri mjeseca liječenja. Nuspojave uključuju kontaktnu alergiju i iritaciju te dermatolozi najčešće ograničavaju njegovu upotrebu zbog tih razloga.

Pilinzi se sastoje od nanošenja kemijske tvari na kožu kako bi se potaknulo ograničeno uništavanje epiderme i vanjskih slojeva dermisa radi poboljšanja određenih patoloških ili estetskih poremećaja.

Dermatološki piling glikolnom kiselinom najpopularniji je površinski piling i može dati dobre rezultate kod hiperpigmentacije, osim kod tamnoputih osoba koje su u opasnosti od PIH-a. Obično se koristi hidrofilna AHA. Djeluje na površinu kože kako bi se smanjila adhezija stanica kože. Perutanje i crvenilo pojavljuju se tijekom jednog ili dva dana prije nego što se pojavi vaš novi, ujednačeno zategnuti ten.

Pilinzi nude veliku fleksibilnost jer se koncentracija, pH i vrijeme nanošenja mogu podesiti. Za potpuni tretman potrebno je četiri do šest tretmana, svaka dva tjedna.

Intenzivno pulsirajuće svjetlo (IPL) i laserski tretmani također postoje za specifične slučajeve hiperpigmentacije.

IPL, koji se ponekad naziva i flash lampa, koristi se za liječenje staračkih mrlja ciljanjem na melanin. Najčešće je uspješan u liječenju viška pigmentacije kod dermalne ili mješovite melazme.

Laserski tretmani ciljaju stanice melanina na unutarstaničnoj razini, izazivajući dermalnu upalu koja može pomoći pomaknuti melanin i obnoviti kožu. U liječenju melazme česti su recidivi. Kao konačna razdraženost, može se pojaviti i lokalizirana depigmentacija u obliku 'konfeta' ili reaktivna hiperpigmentacija. Održavanje niske gustoće laserskog toka pomaže u ograničavanju nuspojava, ali također zahtijeva brojne tretmane koji se mogu pokazati teškim za prilagodbu.

Dnevni čistači bez ispiranja

Koža sklona hiperpigmentaciji

Patentirana kombinacija aktivnih sastojaka

Pigmentbio H2O

(No opinion yet)

Nježna micelarna voda za čišćenje i uklanjanje tamnih mrlja

Za koga?

Odrasli

Dnevna njega

Koža sklona hiperpigmentaciji

LumiReveal™ technology

Pigmentbio Daily care SPF 50+

(1 review)

Uklanja mrlje, ujednačava ten i štiti od sunca.

Za koga?

Odrasli

Serum

Koža sklona hiperpigmentaciji Tamne mrlje i pigmentne nepravilnosti Sunčeve mrlje, tamne mrlje, fotostarenje

LumiReveal™ technology

Pigmentbio C-Concentrate

(3 reviews)

Visoko djelotvoran vitamin C za intenzivno uklanjanje tamnih mrlja

Za koga?

Odrasli

Noćna njega

Koža sklona hiperpigmentaciji

LumiReveal™ technology

Pigmentbio Night Renewer

(5 reviews)

Noćna regenerativna njega protivtamnih mrlja za ujednačen i blistav ten

Za koga?

Odrasli

Locirajte prodajna mjesta

Pogledajte sve naše ponude i proizvode koji su dostupni u ljekarnama i drogerijama u Vašoj blizini

Pronađite prodajno mjesto

Naručite online

Pogledajte sve naše ponude i proizvode dostupne kod naših online partnera