• Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Alergolog, direktor medicinske strategije - BIODERMA.

  Ruke su svakodnevno izložene vanjskim agresijama, često se peru, stalno se koriste za nevjerojatan broj zadataka. Sa svojom krhkom kožom često su prirodno vrlo suhe. Vrlo suhe ruke mogu se brzo pretvoriti u oštećene, ispucale ruke s malim pukotinama. Čak i najosnovniji svakodnevni zadaci mogu postati mučni.

  Dr Michèle Sayag, Alergolog, direktor medicinske strategije - BIODERMA.

Kome sve mogu biti oštećene ruke?

Zdravstveni djelatnici često nam padaju na pamet kada se spominju oštećene ruke, no nisu oni jedini! Svačije ruke mogu biti pogođene, žene i muškarci, u bilo kojoj dobi i u bilo kojoj zemlji. Pogledajmo najprije različite i uobičajene simptome oštećenih ruku, kako bismo ih mogli identificirati i razumjeti koliko je problem ozbiljan. Zatim ćemo pogledati uzroke, koji se ponekad mogu povezati s određenim profesionalnim kontekstom. U konačnici, neki ljudi su u većem riziku od drugih i zbog toga moraju poduzeti preventivne mjere.

Zašto su ruke toliko krhke?

Koristeći ih svakodnevno tijekom cijelog života ruke imaju specifične biološke karakteristike koje ih čine izrazito krhkim.

Nedostatak sebuma Koža dlana može biti debela, ali nije tako s kožom na stražnjoj strani šaka, gdje ima vrlo malo žlijezda lojnica. Manje sebuma znači i manju zaštitu, a hidrolipidni film je manje učinkovit.
Nedostatak hidratacije Prirodni hidratantni faktori su četiri do pet puta manje aktivni na rukama u odnosu na lice. Ovaj fenomen pokazuje da su ruke gotovo uvijek dehidrirane, što dovodi do osjećaja nelagode i potrebe da se nedostatak hidratacije nadoknadi nanošenjem krema.

Zbog toga svi ponekad imamo suhe ruke. Ali suhe ruke ne znači da su nam ruke oštećene. To su dvije različite faze. Oštećene ruke imaju jače, dulje i intenzivnije simptome, mnogo više od obične kože.

 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Alergolog, direktor medicinske strategije - BIODERMA.

  Ruke su jedno od naših osjetljivih područja, prije svega iz bioloških razloga, a također i zato što ne brinemo previše o njima... a opet su tako važne za naš svakodnevni život. Pomažu nam u radu, svakodnevno, stalno, a često im jednostavno ne posvećujemo dovoljno pažnje. Unatoč tome što se ruke koriste za sve aktivnosti, nemaju previše prirodne zaštite od iritansa. Stražnji dio šaka, posebno, ima tanku kožu i nema mnogo žlijezda lojnica. To je i dio tijela koji najviše peremo, što doprinosi oslabljenju kože.

  Dr Michèle Sayag, Alergolog, direktor medicinske strategije - BIODERMA.

 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Alergolog, direktor medicinske strategije - BIODERMA.

  Ruke postaju osjetljive na vruću vodu, sapun i hidroalkoholni gel. Svakim kontaktom zapeče. Situacija se može pogoršati do pucanja i rascjepa, tako da se ruke više ne mogu normalno koristiti. Ponekad ih uopće ne možete koristiti, ne možete saviti prste, držati olovku ili tipkati po tipkovnici...

  Dr Michèle Sayag, Alergolog, direktor medicinske strategije - BIODERMA.

Iza oštećenih ruku, stvarna dermatoza

Kada se svi ovi znakovi kombiniraju i pogoršaju, vaš liječnik može dijagnosticirati dermatozu. Postoje dvije vrste:

Iritativni kontaktni dermatitis

Pojavljuje se u 80% slučajeva i događa se kada vaše ruke dođu u dodir s nadražujućom tvari. 'Kućanski dermatitis' nastaje ponovnim kontaktom s deterdžentima koji se koriste za čišćenje i kućanske poslove. Ruke su stalno crvene i osjećaju bol. To se može dogoditi na poslu ili kod kuće.

Alergijski kontaktni dermatitis

Rjeđe (20% slučajeva), razvija se progresivno nakon ponovljenog kontakta s alergenom koji s vremenom izaziva osjetljivost kože.

 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Alergolog, direktor medicinske strategije - BIODERMA.

  Nadražene ruke koje su tipične za iritativni kontaktni dermatitis čine kožu propusnijom. Više ne djeluje kao barijera i alergeni mogu prodrijeti.

  U nekim slučajevima iritativni kontaktni dermatitis prelazi u alergijski kontaktni dermatitis, ali ne uvijek. Sve ovisi o tome koliko je alergena primljeno i kako odgovara imunološki sustav. Zato je važno obnoviti kožnu barijeru kremom za brz oporavak poput Cicabio Crème, a nakon poboljšanja nastaviti s Atoderm Mains & ongles (kremom za ruke i nokte)

  Dr Michèle Sayag, Alergolog, direktor medicinske strategije - BIODERMA.

Naše ruke su produžetak naše inteligencije: naša najdragocjenija pomoć za znanje, djelovanje, stvaranje, komunikaciju i izražavanje. Svojim rukama možemo zahvaliti za najveća ljudska remek-djela koja su stvorena. Možemo im zahvaliti što su nas doveli u kontakt sa svijetom i drugima, putem osjetila dodira.

Naše ruke unatoč tome svakodnevno se "troše", što može biti izravan uzrok oštećenih ruku ili dodatni faktor:

 • Profesionalna svrha i specifični uvjeti životnog stila
 • Vremenski uvjeti, posebno jaka hladnoća
 • Higijenske mjere, uključujući ponovljeno pranje ruku i dezinfekciju hidroalkoholnim gelom

Kada su naše ruke oštećene, svakodnevne obveze često trpe jer moramo stalno koristiti ruke. Posljedice osjećamo na poslu, tijekom svakodnevnih aktivnosti s djecom ili kod kuće, pa čak i u društvenim odnosima.

Hydroalcoholic gel effect on hands

Effects of water on the hands

1. Ruke su često u vodi (njegovatelji, kuhari, frizeri…)

Effects of chemicals on the hands

2. Redovito korištenje sredstava za čišćenje i kemijskih proizvoda bez rukavica (rad u tvornici, čistači, limari…)

Effects of over using hands work on skin

3. Prekomjerno korištenje ruku na poslu (stolari, zidari, vrtlari, keramičari…)

Allergic skin and damaged hands

4. Kronična ili alergijska bolest kože (atopijski dermatitis, kontaktni ekcem)

Kako svakodnevno njegujete oštećene ruke?

Manji problem može se brzo pogoršati, a vrlo suhe ruke mogu postati oštećene, ispucale ako se ništa ne učini kako bi se to zaustavilo. Sprječavanje promjene je stoga iznimno važno, kako bi se izbjegla nelagoda koja se unosi u svakodnevni život.

Hygiene for hands

Ispravne higijenske navike

Operite ruke toplom vodom, nikako vrućom, kako ne biste još više otopili krhki hidrolipidni film koji štiti vašu kožu. Topla voda čuva tanak sloj sebuma koji prekriva epidermu. Uvijek birajte nježan proizvod za čišćenje koji ne iritira kožu. Osušite ruke, bez trljanja, da ih ne iritirate. Svakako uklonite svu vodu.

Hand balm

Pravilne navike njege

I kao tretman i kao prevencija, nanošenje regenerativnog balzama za ruke je bitno, ne samo nakon svakog pranja ruku, već i tijekom dana, kada vam je rukama potreban. Odaberite hranjivu i opuštajuću kremu bogate, zaštitne teksture. Što više pukotina imaju vaše ruke, više bakterija može ući. Dermatološka krema pomaže u ponovnom stvaranju kožne barijere kako bi zaštitila kožu od iritacija iz okoliša i od dehidracije.

 

Četiri savjeta koja djeluju

 1. Noćna krema-flaster: na ruke nanesite debeli sloj hranjive kreme i prije spavanja navucite par laganih pamučnih rukavica. Tkanina će zadržati kremu i pomoći koži da je apsorbira.
 2. Nosite rukavice čim zahladi vani, ne čekajući da dođete do faze u kojoj se ruke osjećaju neugodno.
 3. Ovlažite zrak kod kuće kako se koža ne bi pretjerano isušila.
 4. Ako su vam ruke bile jako oštećene tijekom dužeg vremenskog razdoblja bez ikakvog poboljšanja, ne ustručavajte se konzultirati se s dermatologom koji vam može propisati kortikosteroide.

Potpuna rutina njege posvećena rukama

Pranje, dezinfekcija, hidratacija, oporavak… Laboratorij BIODERMA nudi prilagođena rješenja za suhe i oštećene ruke.

 • Soin barrière mains

  Oslabljena koža Tous types de peaux Peaux sèches à très sèches

  Biphase Biphase Lipo alcoolique

  (No opinion yet)

  Prva njega za ruke s dvostrukim djelovanjem.
  Uklanja viruse i nadoknađuje kožne lipide.

  Za koga?

  Za cijelu obitelj (za djecu stariju od 3 godine)

 • Dnevna njega

  Suha do vrlo suha osjetljiva koža

  D.A.F. Patent

  Atoderm Mains & ongles

  (1 review)

  Iznimno obnavljajuća i umirujuća njega otporna na čišćenje ruku.

  Za koga?

  Odrasli, Djeca

 • BIODERMA fotografija proizvoda, Cicabio Creme 40ml, krema za oporavak iritirane kože
 • Povremena ciljana njega

  Iritirana oštećena koža

  Antalgicine™ technology

  Cicabio Crème

  (5 reviews)

  Krema koja obnavlja i umiruje.

  Za koga?

  Za cijelu obitelj (osim nedonoščadi)

  Locirajte prodajna mjesta

  Pogledajte sve naše ponude i proizvode koji su dostupni u ljekarnama i drogerijama u Vašoj blizini

  Pronađite prodajno mjesto

  Naručite online

  Pogledajte sve naše ponude i proizvode dostupne kod naših online partnera