Izuzetno rasprostranjene, akne pogađaju najmanje 80% adolescenata i 40% odraslih1. Kada razmišljamo o borbi protiv akni, automatski razmišljamo o kremama i tretmanima... i zaboravljamo na svakodnevno čišćenje koje nije ništa drugo nego prva mjera za sprječavanje pojave akni. U Francuskoj, 1 žena od 42 ne pere redovito lice ujutro. Prečesto zanemareno čišćenje kože uvijek bi trebalo biti dio svake rutine protiv akni, kako bi se i prevenirala sama pojava akni. To još više vrijedi u današnjem vremenu, gdje nošenje maske pogoršava sve probleme. "Maskne" – spoj riječi "maske" i "akni" - nova je i svakodnevna briga kod masne kože. Danas znamo da je prilagođen proizvod za čišćenje lica koje se koristi dva puta dnevno prva mjera za njegu masne i kože sklone aknama.

1   F. Ballanger i B. Dréno, “Acné,” EMC (Elsevier Masson SAS, Pariz), Traité de Médecine Akos. pp. 2–0650, 2010
2  IPSOS, Francuska, 12 Srpanj 2019
Woman touching her pimples

Od masne kože do akni, tri ključne točke

Problemi s aknama i miteserima vezani su uz tri fenomena koji su tipični za masnu kožu, a koji djeluju zajedno.

Excess of sebum

1. Vaša koža proizvodi previše sebuma

Hiperseboreja je tipična za masnu kožu i često dolazi s proširenim porama. Proizvodnja viška sebuma koji je lošije kvalitete, gušći je, iritantniji, pogoduje nepravilnostima.

Pores get clogged

2. Vaša koža se zadeblja

Kod masne kože i kože sklone aknama, stanice kože imaju tendenciju razmnožavanja (hiperkeratizacija) i začepljenja pora, stvarajući idealne uvjete za nastanak komedona, poput mitesera i bijelih prištića.

 

Bacteria convert in pimples

3. Razvijaju se bakterije

Nakupljanje sebuma u začepljenim porama, s malo kisika, stvara savršeno okruženje za razmnožavanje Cutibacterium acnes, krivca za upaljene crvene akne.

woman looking at her reflection

Suprotno prihvaćenoj tezi, akne nisu vezane uz nedostatak higijene. Bliže istini je neprimjerena  higijena, što znači čišćenje koje nije prilagođeno. Često je preagresivno, kao što je čišćenje sapunom. Najbolji način za smanjenje akni, prištića i mitesera je da usvojite pravu i potpunu rutinu, od čišćenja do njege, uz bilo koji tretman koji vam je možda propisao vaš liječnik. Dnevna higijena igra važnu ulogu kod svih vrsta akni, a još više kod upalnih akni2. Sve dok je proizvod za čišćenje prilagođen zahtjevima masne i kože sklone aknama.

Idealno sredstvo za čišćenje za borbu protiv akni, prištića i mitesera mora djelovati na višak sebuma i spriječiti začepljenje pora, kako se ne bi stvarali komedoni. Dvije su ključne točke za higijenu kože sklone aknama:

 • Nježno sredstvo za čišćenje koji sadrži blage sastojke koji neće ukloniti površinski sloj kože, a učinkovito smanjuje višak sebuma i uklanja nečistoće (znoj)
 • Keratolitičko sredstvo za čišćenje, koje može pročistiti kožu, napraviti nježan piling na površini kože tako da se pore odčepe.

Čišćenje lica ključni je korak u njezi masne kože ili kože sklone aknama. Odabir pravog sredstva za čišćenje je ključno, kao što ste upravo mogli pročitati. Međutim, važna je i učestalost čišćenja. Kod masne kože i akni sve što želimo jest ukloniti sve tragove ružnih nedostataka (sebum, sjaj, neujednačen ton kože…), tako da ponekad malo i pretjeramo. Ali preintenzivno ili prečesto pranje moglo bi oštetiti funkciju zaštitne barijere kože i povećati joj osjetljivost, osobito ako se koriste agresivni proizvod.

  clock in a bathroom

  Prava učestalost čišćenja:

  • Dva puta dnevno, ujutro i navečer
  • Svakodnevno s nježnim proizvodom, posebno formuliranim za masnu kožu i kožu sklonu aknama
  • Povremena dodatna njega, s aktivnim sredstvom za čišćenje koje sadrži keratolitičke aktivne sastojke (AHA i BHA), svaki put kada imate začepljene pore, mitesere i prištiće, sve dok ne nestanu.

  Dnevni čistači koji se ispiru

  Masna koža sklona aknama

  D.A.F. Patent

  Sébium Gel moussant actif

  (1 review)

  Pročišćavajući aktivni gel za umivanje za kožu sklonu aknama

  Za koga?

  Odrasli, Teenageri

  BIODERMA fotografija proizvoda, Sebium Gel moussant 500ml, pjenasti gel za tuširanje za masnu kožu

  Dnevni čistači koji se ispiru

  Kombinirana do masna koža

  D.A.F. Patent

  Sébium Gel moussant

  (7 reviews)

  Nježan proizvod za čišćenje. Uklanja nečistoće, kontrolira sjaj.

  Za koga?

  Odrasli, Teenageri

  BIODERMA fotografija proizvoda, Sebium Sensitive 30ml, tretman za kožu sklonu aknama

  Dnevna njega

  Koža sklona aknama Osjetljiva i oslabljena koža sklona aknama

  Inflastop™ technology

  Sébium Sensitive

  (1 review)

  Njega za osjetljivu kožu sklonu aknama, koja umiruje, ponovno hidratizira i uklanja mrlje.

  Za koga?

  Odrasli, Teenageri