Woman with hair in the wind

Bez obzira radi li se o privremenom ili trajnom crvenilu, rozaceji ili kuperozi, u određenim situacijama neki tipovi osjetljive kože preburno reagiraju. Vrućina i UV zračenje dva su čimbenika koja potiču vazodilataciju.

Kod izlaganja se suncu male krvne žile koje uzrokuju crvenilo šire i postaju vidljivije, posebno na ljudima sa svijetlom, tankom kožom, koji su skloniji crvenilu. Ljudi s takvim tipovima kože moraju se zaštititi koristeći kreme izrađene posebno za sprječavanje pogoršanja crvenila.

Kako koža s nepravilnostima reagira nakon izlaganja suncu?

Sunce može biti neprijatelj adolescentima i odraslima s kožom sklonom aknama. Prvo se čini da čudesno poboljšava stanje kože isušujući bubuljice. Ali tamnjenje zapravo zadebljava epidermu što postupno začepljuje pore. To otežava slobodno lučenje sebuma (koji je gušći kod kože sklone aknama).

Ne primjećujete ništa dok boja ne izblijedi. U tom trenutku pore proizvode bubuljice, jer su tjednima bile začepljene, pa se gušći sebum ne može slobodno lučiti.

To je klasičan efekt povratka nepravilnosti nakon izlaganja suncu. Osobe s kožom s nepravilnostima trebale bi se zaštititi od sunca posebnim kremama za masnu kožu koje će sebum učiniti više tekućim i kožu glatkom kako bi se spriječilo ovo stanje. One osiguravaju nemastan izgled i ponekad dolaze u toniranim verzijama. Stvorene su za matiranje tena i kako biste izbjegli neugodna iznenađenja po povratku s godišnjeg odmora.

Po samoj definiciji, osjetljiva, netolerantna ili alergijama sklona koža preburno reagira na svoju okolinu. Stoga se ne preporučuje izlaganje suncu. Izričito se preporučuje da osobe s ovim tipovima kože nanose proizvod za zaštitu od sunca. Međutim, važno je razlikovati probleme kako biste pronašli pravo rješenje.

Your skin - child protected under the sun
Don't

Fotoosjetljivu kožu ne treba izlagati suncu. Uzrokuju je neke bolesti prisutne od rođenja ili preosjetljivosti stečene kasnije u životu. Određene medicinske terapije također mogu potaknuti privremenu netoleranciju na sunce. Za potpunu zaštitu od UVB i UVA zraka i ograničavanje ozbiljnih upalnih reakcija koje sunčeve zrake mogu izazvati moraju se koristiti kreme za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom SPF 50+/UVA 50.

 

Mineral

Neki tipovi kože alergični su na klasične kemijske filtre koji se koriste u formulama kremi za zaštitu od sunca. U tim rijetkim slučajevima, zaštitu od sunca osiguravaju mineralne formule koje su značajno poboljšane i više ne čine kožu bijelom. 

 

Calendar

Konačno, često vidimo alergije na sunce tijekom prvih dana izlaganja. Tu se često radi o benignoj ljetnoj svjetlosnoj erupciji, stanju koje uglavnom pogađa žene (80 % slučajeva*), koje nestaje samo od sebe kad koža počne tamniti.

Kao što joj i ime kaže, to nije ozbiljna bolest, ali njezini simptomi mogu utjecati na kvalitetu života. Njezini simptomi su crvenilo, bubuljice i jak osjećaj svrbeži. Najbolja strategija je zaštititi kožu kremom za zaštitu od sunca koja sadrži širok spektar spojeva protiv UVB zraka za zaštitu od opeklina i sastojke protiv UVA zraka, koje zaustavljaju zrake koje izazivaju alergijske reakcije. Odnos faktora SPF i UVA indeksa 1:1 ovdje je od velike važnosti. (To znači da je zaštita od UVB i UVA zraka jednaka što smanjuje neugodnosti zbog alergija).

*Ann Dermato Venereol, 2007
 

Ako ste imali kirurški ili kozmetički zahvat ili ozljedu na području koje može biti izloženo suncu, imate veći rizik od hiperpigmentacije ako proces zarastanja nije završen.

To može trajati 8 do 12 mjeseci i duže. Ako nije potpuno zarastao, ožiljak može postati smeđkast i postati trajan. To je rizik ljeti, kao i kroz godinu. UVA zrake su posvuda, u svim godišnjim dobima; putuju kroz oblake i prozore. Stoga osobe s oštećenom kožom i ožiljcima trebaju izabrati proizvod za nanošenje na oštećenu kožu izloženu svjetlu.

S godinama i cjelokupnim izlaganjem suncu, na koži se često javljaju pjege, posebno na izloženim područjima poput dekoltea, leđa, ruku i lica.

Te su pjege povezane s disfunkcijom u raspodjeli melanina. Svako novo izlaganje suncu može naglasiti stanje. Osobe s pjegama na koži mogu spriječiti hiperpigmentaciju upotrebom kreme za zaštitu od sunca posebno stvorene za reguliranje proizvodnje melanina.

Back of a woman under the sun

Skoro jedan od sedam Francuza ima herpes*. Izlaganje suncu jedan je od okidača, zajedno sa stresom i umorom. Postoje sredstva za zaštitu od sunca stvorena za sprječavanje ljetnih herpesa i za zaštitu osjetljive kože na Vašim usnama od učinka sunca.

*J Am Acad Dermatol. 2006

 

Bioderma -Woman protecting from the sun
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  dr. Michèle Sayag, Alergolog.

  Pitanje korisnika na internetu: koji je najbolji faktor zaštite od sunca za kožu novorođenčeta?

  Do osamnaest mjeseci starosti, preporučuje se da bebu ne izlažete suncu. Međutim, kad se izlaganje ne može izbjeći, koristite proizvod s faktorom zaštite od sunca (SPF) 50+ koji pruža dostatnu zaštitu od UVA zraka. Do treće godine treba koristiti kreme za zaštitu od sunca na bazi minerala (ne one s kemijskim filterima).

  dr. Michèle Sayag, Alergolog.

Najprije, djecu držite u hladu i oblačite im zaštitnu odjeću!

Bioderma - care for family skin

Najbolje je djecu ne izlagati suncu; zapravo, djeca do tri godine ne bi se smjela izlagati NIKADA. Dječja koža je tanka i osjetljiva. Ima manju sposobnost obrane od UV zraka, a opekline i toplotni udar događaju se brže. Liječnici nas redovito podsjećaju da opekline iz djetinjstva mogu imati vrlo ozbiljne posljedice u kasnijem životu. Odgovorni roditelji moraju slijediti nekoliko jednostavnih, osnovnih pravila.

 • Ne izlažite ih suncu namjerno, posebno između 11 i 16 h. Djeci obucite zaštitnu odjeću: šešir, sunčane naočale i majicu dugih rukava, po mogućnosti tamne boje.
 • Svaka dva sata nanesite kremu za zaštitu od sunca s visokim faktorom SPF 50+, posebno namijenjenu djeci. Sjetite se ponovo je nanijeti nakon svakog plivanja ili nakon trljanja, primjerice kod igranja u pijesku ili brisanja ručnikom.
 • Također im tijekom dana dajte dovoljno vode kako biste ih hidrirali.

SAVJETI ZA POSEBNE TIPOVE KOŽE NA SUNCU

 1. Čak i ako su Vam samo neka područja osjetljiva na izlaganje suncu, zaštitite ostatak svog tijela i slijedite standardne savjete za sigurnost na suncu koje možete pročitati ovdje.
 2. Tijekom izlaganja suncu hidrirajte svoju kožu i nastavite koristiti svoje uobičajene proizvode za njegu kože, osim ako Vam liječnik savjetuje drugačije. Posebno je važno savjetovati se s liječnikom kad koristite medicinske terapije koje mogu izazvati fotoosjetljivost.