Kao da adolescencija već nije bila dovoljno teška, nepravilnosti na koži čine svakodnevni život kompliciranijim u vrijeme kada tinejđeri grade sliku o sebi, a njihovo samopouzdanje može biti nisko. Trebate li odvesti svog tinejdžera dermatologu? Izbjegavate govoriti o njihovim aknama? Kako im možete pomoći da steknu pozitivnu sliku o sebi osim fizičkog izgleda? Kako ih možete uvjeriti da slijede propisani tretman za akne?

  • Joël Pacoret, Psychologist
    Joël Pacoret, Psychologist - (France, Paris) .

     

    Nikada nije lako odgajati tinejdžera, čak i bez akni...a s njima su stvari još kompliciranije.

    Joël Pacoret, Psychologist - (France, Paris) .

Odnosi roditelj - tinejdžer kada se počnu razvijati akne


Ideja je da ste uvijek tu, pomognete apsorbirati šokove i pružiti podršku u teškim trenucima, čak i ako pogriješite u pristupu.

Što god rekli, kako god to rekli, uvijek je bolje ostvariti komunikaciju, nego ne reći ništa. Potičem roditelje da daju sve od sebe i da se nikada ne obeshrabre ili odustanu.

Adolescenciju karakterizira sukob puno različitih emocija koje se nadograđuju. Važno je da roditelji ne razmišljaju o samim aknama kao o problemu.

Radije na način da njihov tinejdžer ima akne i da one stvaraju potencijalno probleme. Čak i ako djeca imaju akne, mogu se ponašati normalno, prihvatiti situaciju, imati puno prijatelja i uživati ​​u različitim aktivnostima. Ako se čini da njihov stav i razvoj nisu pogođeni, ne morate nužno potencirati razgovar o tome.

Neophodno je biti otvoren i voljan slušati te pritom paziti na sve znakove upozorenja i promjene u njihovom ponašanju.

Mislim pri tome na sve one ekstremnije primjere ponašanja tinejdžera poput toga da postanu vrlo introvertirani, ovisni o ekranima ili pretjerano ovisni o društvenim medijima, a također se osjećaju iznimno tužno. Ako se to dogodi, treba razgovarati o tome. Ako se uspijete povezati i nači zajednički jezik, pokušajte ih usmjeriti u pravom smjeru i zatražite stručnu pomoć ako je potrebno, pogotovo ako situacija potraje dulje vrijeme. Prije svega, obratite se svom obiteljskom liječniku ili dermatologu, a po potrebi i psihologu. Važno je potražiti pomoć i pobrinuti se da se vaš tinejdžer ne osjeća sam. Ako je netko u nevolji i ranjiv, smatram da je uvijek korisno konzultirati se sa stručnjakom.

teenager with acne

teenager with acne

Utjecaj mišljenja i prosudbe drugih ljudi na tinejdžera sklonog aknama može biti značajan!

Pubertet već sam stvara mnoga pitanja o tome što drugi misle. Utjecaj može biti minoran na nekoga tko je već izgradio vlastitu sliku o sebi i ne oslanja se na mišljenje drugih. Međutim, ova presuda može biti mnogo štetnija za ranjive tinejdžere.

Važno je objasniti svom tinejdžeru da njihove akne ni na koji način ne odražavaju njihovu osobnost. Da ih čisto "estetska" slika koju drugi vide ne čini onima koji jesu. Sve aktivnosti koje im pomažu da se definiraju u drugim oblicima, izvan svog fizičkog izgleda, poput sporta i glazbe, vrlo su korisne. A podrška koju pruža netko izvan vaše uže obitelji može biti odlučujuća.

 

Tko najbolje može pomoći vašem tinejdžeru?


To može biti ujak, bratić ili obiteljski prijatelj, netko drugi tko pati od akni, stariji tinejdžer, učitelj, liječnik ili čak psiholog ako se situacija zakomplicira.

Bitno je da vaš tinejdžer osjeća da ima punu podršku. Moraju znati da imaju s kim razgovarati ako ne mogu riješiti nedoumice sami ili s vama, svojim roditeljima. To bi trebao biti netko kome mogu vjerovati i tko zna slušati – ne nužno psiholog ili dermatolog. Iako je vaša uloga roditelja ključna, u ovoj situaciji često ste od najveće pomoći kao podrška.

Dermatolog ima široku ulogu.

Oni su stručni i razumiju kako koža funkcionira. Kao roditelj, važno je naglasiti ovu stručnu dimenziju svom tinejdžeru ne zaboravljajući važnost uspostavljenog odnosa s djetetom. Vaš tinejdžer mora osjetiti da ga se sluša. U velikoj mjeri ovo je pitanje osobnosti. Čak i ako pronađete najboljeg dermatologa, može biti teško ako se tinejdžeru ne sviđaju. To znači da ćete možda morati potražiti nekog drugog i prihvatiti tu nekompatibilnost bez preispitivanja stručnosti dermatologa. Imajte na umu da ako vaš tinejdžer uzima terapiju koja se temelji na izotretinoinu, neophodno je biti posebno oprezan jer vaš tinejdžer može, vrlo rijetko, imati nuspojave na svoje raspoloženje.

dermatologist for teenager with acne

supporting teenager during acne treatment

Tinejdžeri su često nestrpljivi da vide rezultate, jer se osjećaju osobno i fizički neugodno. Da ne govorimo o težini tuđeg mišljenja kada su im akne vidljive na licu. Svaki put kad se pogledaju u ogledalo, stalno se podsjećaju.

Činjenica da su akne vidljive otežava prihvaćanje situacije i povećava njihovo nestrpljenje.

Često ta nestrpljivost rezultira stiskanjem i dodirivanjem akni. Ali ovo samo pogoršava situaciju.

Kao roditelj, samo dajete sve od sebe da pomognete da vaš tinejdžer postane zadovoljna odrasla osoba.

Što trebate učiniti ako vaš tinejdžer želi prekinuti liječenje? Ne možete nametnuti svoje gledište. Umjesto toga, pokušajte razgovarati o tome i objasniti posljedice. Ali na kraju, morate pustiti svog sina ili kćer da se sami odluče. Ponekad se moraš prepustiti, pazeći da budeš tu ako stvari budu gore.

 

Sébium range, oily and acne-prone skin

Higijena i njega

Mješovita, masna i aknama sklona koža

Sébium linija

Sébium range, oily and acne-prone skin

Koža se tijekom adolescencije mijenja: postaje gušća, sjajnija, pojavljuju se manje ili više značajne nesavršenosti, a ponekad se zadržavaju i do odrasle dobi.

BIODERMA rješenje: Sébium, linija prilagođena masnoj koži i koži sklonoj aknama. Linija Sébium sadrži specifične proizvode za čišćenje i njegu koje preporučuju dermatolozi: sredstva za čišćenje lica za masnu kožu (pjenasti gel, micelarna voda, sapuni itd.), Kreme protiv prištića, hidratantna njega za kožu sklonu aknama i drugo. Odaberite rutinu prilagođenu Vašoj koži!