Za prikaz odgovora stisnite plus (+)

...mi dečko nije jednu večer pitao što je to i onda sam ga išao stisnut. Lagano je bilo, bijelo je sve izašlo, ali problem je taj što meni to "prolazi" zarasta već danima. Do sada se nisam nikad susreo sa time da baš tako prolazi i brine me. U mojoj glavi je to već tumor i ja umirem.

Poštovani,
Prema opisu i prema priloženoj fotografiji, najvjerojatnije se radi o postupalnoj promjeni nakon prolaska upale. Kod takvih promjena  u fazi upale je bolje izbjegavati nestručnu mehaničku ekspresiju (istiskivanje) jer može dovesti do infekcije, a time i do promjene pigmentacije ili ožiljka. U ovoj fazi bi preporučio primjenu kreme koje pospješuje epitelizaciju (cijeljenje) te smiruju kožu tipa Biodema Cicabio, a u slučaju recidiva ili pojave sličnih promjena negdje na licu ili tijelu preporučam pregled dermatologa kako bi se preporučio odgovarajući tretman te tako spriječile trajne posljedice.

Lijep pozdrav,

dr. Borna Pavičić

...Ja sam te prištiće (potkožne i gnojne) nažalost dirala, i ostaju mi fleke i ožiljci,  među kojima su i fleke sa perutanjem kože jako vidljive i crvene. Sta mi preporučujete?

Nažalost, nakon mehaničke manipulacije na licu po upalnim promjenama često zaostaju pigmentacije, pa i ožiljci. Svakako je potrebno prekinuti istiskivanje, zatim provesti odgovarajuću terapiju dok se upala ne smiri, hidratizirati kožu da ne bude suha i perutava te na kraju procesa kada upala nestane provesti neku od metoda za uklanjanje posljedica, a prema preporuci dermatologa.

dr. Borna Pavičić

Svakako bismo preporučili korištenje kreme Bioderma Sébium Sensitive koja ima umirujući učinak, obnavlja kožu, uklanja crvenilo kao posljedica upalnih promjena te ono vrlo važno, ima visoku hidratantnu moć. Ovu kremu možete koristiti svakodnevno (ujutro i navečer), ima matirajući učinak pa je i izvrsna kao podloga za make up. 

Bioderma

Crvenilo lica je širok pojam i postoje brojni entiteti koji mogu dovesti do određenog crvenila lica.

Najčešće se pod crvenilom lica misli na kuperoznu kožu (reaktivnu kožu sklonu crvenilu) te rozaceju.

Bioderma ima liniju proizvoda za takvu osjetljivu kožu – Sensibio – te se u rutini preporuča nježni gel za čišćenje lica te krema Sensibio AR koja postoji i u BB varijanti – tonirana i sa SPF-om tako da preko dana prekriva crvenilo i štiti od negativnog utjecaja sunčevih zraka.

Lijep pozdrav,

dr. Borna Pavičić

... sada trenutno ne koristim ništa jer se bojim više bilo šta staviti na kožu!

Za bilo kakve preporuke, ovdje nedostaje iscrpna anamneza i klinički pregled kako bi se ustanovila sama težina akne, mogući uzroci i adekvatna terapija i preporuka za dnevnu rutinu.

Preporučam da se ne koriste kreme prema preporuci nestručnih osoba ili na temelju reklama na internetu jer je danas ponuda velika, a za terapijski uspjeh je potrebna redovita i uporna upotreba odgovarajuće terapije i adekvatnih gelova i krema.

dr. Borna Pavičić

Svakako bismo preporučili korištenje kreme Bioderma Sébium Sensitive koja ima umirujući učinak, obnavlja kožu, uklanja crvenilo kao posljedica upalnih promjena te ono vrlo važno, ima visoku hidratantnu moć. Ovu kremu možete koristiti svakodnevno (ujutro i navečer), ima matirajući učinak pa je i izvrsna kao podloga za make up. 

Bioderma

Naravno da je termin moguće dogovoriti. Slobodno se javite putem telefona (014650586, 0996475861), e-maila (dermatologija.pavicic@gmail.com) ili društvenih mreža gdje smo prisutni (facebook, instagram @dermatologija.pavicic).

 

...Jedino sto su se suglasili jest da imam seboroični dermatitis na području nosa kojega držim pod kontrolom cica kremom. Trenutno stavljam eritromicin otopinu dva puta dnevno i pijem b6, nakon mjesec dana planiram preci na b complex i azelaičnu kiselinu. Ne znam je li to učinkovit plan...ne znam sto mi je vise za činiti.

Nije rijetko da se miješaju rozaceja i akne. Nekada se čak i smatralo da je riječ o istoj bolesti (acne rosacea). S obzirom da se i kod rozaceje mogu javiti upalne promjene mogu izgledati slično, a nekada je moguća i pojavnost više od jedne dermatoze na licu.  Naravno, teško je dati iole ozbiljan savjet na temelju pitanje, a bez pregleda. S obzirom da je spomenuti seborejični dermatitis ovdje pod kontrolom, propisana terapija azelaičnom kiselinom se u slučaju rozaceje i / ili akne čini dobrim izborom jer se ona primjenjuje kod obje bolesti. Eritromicinski losion je korektan izbor za liječenje upalnih promjena. Preporučam svakako redovne kontrole dermatologa kako bi se na vrijeme učinila evaluacija i eventualna modifikacija kako terapije, tako i dnevne rutine.

Lijep pozdrav,

dr. Borna Pavičić

Prema navedenom, moglo bi se raditi o rozaceji, ali to je nemoguće potvrditi bez ozbiljnog pregleda kada je svakako nužno preporučiti prikladnu rutinu i terapiju prema potrebi.

Lijep pozdrav,

dr. Borna Pavičić

Svakako bismo preporučili SOS kremu Cicabio Crème koja ima svrhu obnove kožne barijere i umirivanje upalnih stanja. Osim umirujućih i protuupalnih svojstava ima veliku moć hidratacije kako bi se umanjilo perutanje na koži. Ova krema koristi se tretmanski odnosno u onom periodu kada je potrebno umiriti kožu i osigurati joj hidrataciju. 

Bioderma

 

Ukoliko se prištići javljaju rijetko i u malom broju, stanje nije zabrinjavajuće te je u takvom slučaju potrebna adekvatna dnevna rutina (gel za čišćenje mješovite kože uz dnevnu kremu), a u slučaju da i usprkos tome stanje ne bude pod kontrolom, potreban je pregled da se uvede i terapiju uz preporuke za eventualnu dijagnostičku obradu i kozmetološke tretmane.

Lijep pozdrav,

dr. Borna Pavičić

Svaki preparat koji se nanosi na kožu traži određeno vrijeme navikavanja. Posebice preparati i lijekovi za akne koji djeluju na principu isušivanja kože. Treba naglasiti da je u tom slučaju potrebno postupno uvođenje odgovarajućih preparata uz redovitost i upornost jer se puni učinak preparata očekuje nakon 3-4 tjedna.

Lijep pozdrav,

dr. Borna Pavičić

Za čišćenje pora i regulaciju lučenja sebuma postoje brojni preparati, a uvijek je ključna redovita rutina koja sadrži gel za čišćenje (npr. Bioderma Sebium Gel moussant) takve kože.

Što se mitesera, odnosno komedona tiče, u blažim slučajevima preporuča se rutina (npr. Bioderma Sebium Global) uz povremena medicinska mehanička čišćenja lica, a ukoliko stanje zahtjeva posjetiti dermatologa da se uvede i terapija, ali redovita adekvatna rutina je nezaobilazna i obavezna.

Lijep pozdrav,

dr. Borna pavičić