Damaged skin - Bruises - Knocks - Bumps

Lezija izgleda drugačije ovisno o jačini udarca i mjestu gdje se dogodio. Kozmetički i kirurški postupci također mogu izazvati lezije na koži.

3 vrste lezija

1/ Što je ekhimoza?

Ekhimoza nastaje pucanjem malih krvnih žila nakon udarca. Krv i crvena krvna zrnca nakupljaju se u okolnim tkivima i stvaraju obojenu mrlju vidljivu na površini kože. Ta masnica često je bolna na dodir; što je jači udarac, to je bolnija. Boja ekhimoze mijenja se kroz vrijeme kako se hemoglobin u crvenim krvnim zrncima resorbira u kožu. Ekhimoza je na početku crvena, pa postaje crna, plava i konačno zelena. Na kraju procesa obnavljanja kapilara je žuta/smeđa i ostaje takva jedan do dva tjedna. No može trajati duže ako je lezija velika. Različite boje odražavaju različite faze degradacije hemoglobina koji je akumuliran u koži.

 

2/ Što je edem?

Edem ili oteklina je oticanje kože na mjestu udarca. Može se pojaviti brzo nakon udarca. Nastaje zbog izlijevanja krvne plazme u okolno tkivo. Plazma je tekućina unutar krvnih žila u kojoj se nalaze crvena krvna zrnca.

 

3/ Što je hematom?

Hematom je kombinacija ekhimoze (masnice) i edema (otekline). Prva stvar koju biste trebali napraviti je pritisnuti i ledom ohladiti pogođeno područje ili ubrzati eliminaciju ciljanim aktivnim sastojcima prije nego, po potrebi, posjetite liječnika.

ŠTO MI JE ČINITI?

SVAKODNEVNO

Zaštitite ozlijeđeno područje prema uputama liječnika.On ili ona može propisati protuupalne lijekove. Ako niste posjetili liječnika, za smanjenje edema možete prisloniti led. Međutim, nikad ga ne prislanjajte direktno na kožu. Prije kozmetičkog se postupka preventivno mogu primijeniti posebni proizvodi za masnice, udarce i otekline. Neki ljudi ih koriste za prikrivanje podočnjaka jer sadrže dekongestant i sastojke protiv podljeva.

 

ČIŠĆENJE

Oštećeno područje treba nježno oprati i zatim, po potrebi, dezinficirati.

 

NJEGA KOŽE

Kreme izrađene posebno za masnice, udarce i otekline služe za ubrzavanje procesa obnavljanja i smanjivanje edema. Sadrže učinkovite aktivne sastojke poput arnike koja ima protuupalna svojstva i smanjuje edem, kao i umirujuće djelovanje protiv bolova. Možete odmah početi upotrebljavati te kreme i nastaviti ih nanositi dok lezije ne nestanu.