Normal hair and scalp

Imamo oko 100 000 i 150 000 dlaka (do 200 000 za crvenu kosu) u našem vlasištu.

 Svaka se sastoji od korijena ili folikula kose i stabljike dlake što je u biti sama dlaka.

Kosa se u osnovi sastoji od keratina i melanina, pigmenta koji joj daje prirodnu boju.

o rasta kose dolazi kada se stanice korijena razmnože i rastu prema gore stvarajući stabljiku dlake. Stoga je vrlo važno da je vlasište, odnosno dio u koji je usađen korijen, zdravo i da osigurava hranjive tvari potrebne za život kose

Životni ciklus kose ima tri faze:

Step 1
1/Anagena faza razdoblje u kojem dlaka raste oko 2 mm tjedno i koje traje tri do sedam godina. Korijen stvara stabljiku kose, odnosno vidljivi dio kose
Step 2
2/ Katagena faza kratak period od jednog do dva tjedna u kojem dlaka prestaje rasti i umire; i
Step 3
3/ Telogena faza razdoblje od oko tri mjeseca u kojem mrtva kosa ostaje spojena na vlastište prije nego ispadne. To je vrijeme potrebno da se stanice vrate do korijena kako bi započele novi ciklus. Svaki korijen proizvede između 20 i 25 stabiljki kose u životnom vijeku.

Iako se učinci vide na kosi, svi procesi odvijaju se na vlasištu.

Puno ljudi žali se na žarenje, svrbež, nelagodu, vrućinu i ponekad crvenilo. Čimbenici koji mogu izazvati ovakvu reakciju su vrućina, hladnoća, zagađenje, emocije, suh ili vlažan zrak, voda i šamponi.

Iritacija vlasišta rezultat je poremećaja kože koji je povezan s nizom fizioloških poremećaja. 

Uzročnik stresa, poput tradicionalnog šampona koji sadrži nadražujuće tvari (tenzidi u deterdžentima i ostali sastojci koji se potencijalno loše podnose), često je uzrok tih poremećaja. Takav stres na vlasište mijenja hidrolipidni sloj i uzrokuje neravnotežu u zaštitnom sloju kože. 

Rezultat? Voda lakše isparava i koža se isušuje i propušta iritanse koji zatim uzrokuju pojavu kliničkih znakova iritacije svrbeži, nelagode, zategnutosti i više.

Teška je, bez volumena i obično izgleda masno, posebno uz korijen. Uzrok tome je hiperseboreja koja može imati puno uzroka

 Prekomjerni sebum skuplja se na korijenu koji zatim izgleda masno. Kosa je teška i ravna, dijeli se u pramenove i često izgleda prljavo jer sebum hvata prašinu iz zraka koja lako prianja uz kosu.

Ovo je suprotna situacija. Kosa je suha, krhka, lomljiva, teško se otpetljava i češlja i ima ispucale vrhove.

Suha kosa nastaje zbog suhog vlasišta. Uzrok tome je nedostatak sebuma što može biti urođeno osobama koje prirodno izlučuju vrlo malo sebuma. A može se razviti i kasnije kada suhoću vežemo uz vanjske negativne utjecaje poput sunca, vjetra, zagađenja, morske i bazenske vode, jakog četkanja ili izravnavanja, bojenja ili kovrčanja kose. U svim slučajevima zaštitni sloj kože više ne ispunjava svoju ulogu, ubrzava se gubitak vode i kosa postaje suha, krhka i gruba. Budući da joj nedostaje vlage, kosu je teško oblikovati i sklona je statičkom elektricitetu.

Kako održati kosu čistom?

Za sve tipove kose, treba ju nježno prati bez uklanjanja hidrolipidnog sloja, kako bi se sačuvala fiziologija korjena kose.

Samo šampon bez deterdženta može osigurati biološku ravnotežu kose. Ovaj tip šampona ne sadrži surfaktante koji bi bili pregrubi za dlaku kose. Ako nosite šešir, bavite se sportom ili živite negdje gdje je zagađenje veliko, trebate svaki dan prati kosu. Stoga morate izabrati šampon bez deterdženta. Neki medicinski šamponi mogu biti bez deterdženta.

 

 

Koji su znakovi neuobičajenog gubitka kose?

Gubitak manje od 100 vlasi kose dnevno je apsolutno normalan jer to odgovara prirodnom ciklusu ksoe. Ako gubite više od toga, trebali biste se zabrinuti. Kada se ne radi o genetici (ćelavost), prekomjeran gubitak kose često je vezan uz:

Body areas
Privremenu situaciju: stres, umor, trudnoća (nakon porođaja), izmjena sezona (posebno u jesen), nedostatak hranjivih tvari (posebno željeza, silikona, vitamina grupe B, cinka, esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina sa sumporom, elemenata u tragovima), oporavak od bolesti i hormonalni problemi.
Pollution
Fizički vanjski negativni utjecaji (nošenje kacige), kemijski (zagađenje, prekomjerna upotreba boja i kovrčanje kose, sušenje kose sušilom, agresivni kozmetički proizvodi, posebno oni za masnu kosu, itd.), infekcije (gljivicama) ili paraziti (uši).

Svi navedeni čimbenici neizbježno utječu na kosu. Osim gubitka kose, rezultat može biti krhka, beživotna i umorna kosa.

Uzimanje dodataka prehrani može biti korisno za Vašu kosu. Kako bi potaknuo, ojačao i progustio Vašu kosu, dodatak treba sadržavati hranjive tvari koje potiču proizvodnju visokokvalitetnog keratina, ograničavaju hiperseboreju i potiču rast kose. Ako je pojačan magnezijem, taj hranjivi dodatak može pomoći i u borbi protiv stresa koji može biti uzrok gubitka kose.

Ako se suočavate sa značajnim i stalnim gubitkom kose, trebali biste posjetiti dermatologa.

Woman taking medication

Too much sebum pore

Kosa se masti primarno jer lojna žlijezda u vlasištu povećano izlučuje sebum.Pojava pod nazivom hiperseboreja nije jedina odgovorna za masnu kosu. Masnu kosu može uzrokovati:

  • Promjene u kvaliteti sebuma, koji postaje više tekući te se stoga brže i lakše prenosi na stabljiku kose,
  • Stvaranje kalcijeve soli kad sebum tijekom pranja dođe u kontakt s kalcijem iz vode iz slavine. Te soli otežavaju kosu i čine ju sjajnijom.

Note

Prečesto pranje kose i upotreba šampona s previše deterdženta uzrokuju reaktivnu hiperseboreju. Zaista, kada se nakon agresivnog čišćenja ukloni sebum, lojne žlijezde mogu se "uzbuditi" i prekomjerno lučiti te tako kosu i vlasište učiniti još masnijima.

  • Usvojite uravnoteženu, raznoliku, zdravu i laganu prehranu koja se sastoji uglavnom od svježeg povrća, voća i žitarica, kao i od hrane koja je bogata esencijalnim masnim kiselinama, aminokiselinama koje sadrže sumpor, cinkom i vitaminima grupe B (riba, školjke, jetrica, jaja, ulja, jogurt, itd.).
  • Usvojite stil života bez stresa. Priuštite si vrijeme za opuštanje kako biste smanjili napetost.
  • Dodacima prehrani nadomijestite sve nedostatke.
Woman eating healthy food

1/ Prije nego nanesete šampon, masirajte vlasište laganim kružnim pokretima od vrata prema vrhu glave. Ovo potiče rast kose poboljšanjem mikrocirkulacije krvi i poboljšava djelovanje odgovarajućeg šampona.

2/ Koristite šampon i po mogućnosti tretman koji odgovara Vašem vlasitu i kosi. Ako svoju kosu morate prati svaki dan, odaberite šampon za svakodnevnu njegu bez deterdženata. Ako je šampon medicinski, slijedite upute svog dermatologa ili farmaceuta.

3/ Detaljno ispirite kosu toplom vodom. Ispiranje uvijek mora trajati duže od pranja.

Bioderma - woman cleansing her back

  • Pažljivo sušite kosu. Sušenje na zraku je najnježniji način. Ako morate koristiti sušilo za kosu, postavite ga na poziciju mlako. Prekomjerna vrućina ima agresivan utjecaj na kosu, potiče znojenje i izlučivanje sebuma i elektrizira kosu.
  • Pažljivo četkajte kosu. Četkanje mora biti nježno kako se ne bi povrijedilo vlasište i stabljika kose. Nužno je jer uklanja čestice prašine koje kosi oduzimaju svježinu. Koristite češljeve i četke izrađene od prirodnih materijala te ih često čistite šamponom ili antiseptičkim sapunom.
Woman with hair in the wind