Woman playing with her baby

Ljudi često govore o mekanoj, bebinoj koži kada pričaju o mekanoj, baršunastoj koži.

A ipak, to nije uvijek slučaj! Osim kod prerano rođene djece, koža je novorođenčeta već potpuno formirana kod rođenja. Međutim, tanja je i nema učinkovitu zaštitnu funkciju kao kod odrasle osobe.

Nekoliko tjedana nakon rođenja dojenče prestaje proizvoditi sebum te se njegove/njezine lojne žlijezde neće ponovo aktivirati do adolescencije. Stoga je hidrolipidni sloj tanji i ne štiti kožu, što dovodi do:

 • Suhe kože koja uzrokuje nadražaj
 • Propustljivosti za uzročnike zaraze ili alergene, čime se pogoršava nadražaj
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  dr. Michèle Sayag, Alergolog.

  Pitanje korisnika na internetu: mojoj kćeri trenutno rastu zubi i stražnjica joj je crvena. Koristim kremu bez parabena jer je alergična na parabene, ali baš i ne djeluje. Što možemo koristiti?

  Možete promijeniti proizvod i koristiti vodenu pastu, izmjenjujući je s umirujućom obnavljajućom kremom.

  dr. Michèle Sayag, Alergolog.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  dr. Michèle Sayag, Alergolog.

  Pitanje korisnika na internetu: trebam li nakon kupanja hidratizirati bebinu kožu? Je li dovoljan sapun s cold kremom?

  Ako Vaša beba ima suhu kožu, nakon kupanja treba nanijeti hidratantnu kremu ili u kupku povremeno staviti ulje za bebe. Čak i ako Vaše dijete nema suhu kožu, nanošenje hidratantne kreme nakon kupanja može predstavljati posebno vrijeme za povezivanje Vas i Vašeg djeteta.

  dr. Michèle Sayag, Alergolog.
Baby in a bath

Osim toga, površina djetetove kože dva je do tri puta veća od one odrasle osobe (veći omjer površina/težina). Zato proizvod koji se nanosi na djetetovu kožu prodire puno lakše. Apsorpcija je bolja na vlažnim predjelima (koža ispod pelena), oštećenoj koži (pelenski osip) i pregibima.


Stoga je neophodno koristiti učinkovite i jako nježne proizvode za čišćenje i njegu kože, koji garantiraju:.

 • Visoku toleranciju poštujući specifične potrebe dječje kože
 • Visoku sigurnost ispunjavajući stroge uvjete stvaranja i proizvodnje prilagođene koži dojenčadi i novorođenčadi.

Atopic Skin

Oslabljena vanjskim negativnim utjecajima, poput vjetra, zime, tvrde vode ili grijanja, koža novorođenčeta postaje suha i reaktivnija.
U slučaju atopijskog dermatititsa, koža je Vašeg djeteta vrlo suha i gruba, ponekad s crvenim mrljama. Koža je Vašeg djeteta zategnuta i ponekad svrbi te mu to remeti san.

Atopijski dermatitis dermatoza je koja često počinje u drugom ili trećem mjesecu života i u većini slučajeva nestaje nakon nekoliko godina. Kod ovog je tipa kože rožnati sloj prekomjerno propustljiv zbog nedostatka lipida. 

Koža više nema ulogu zaštitnog sloja. Više ne štiti tijelo od alergena iz okoliša, omogućavajući im lakše prodiranje. Osjetljivost na te alergene izaziva upalu koja dovodi do izbijanja ekcema, najčešće praćenog jakim svrbežom.

Češanjem se stvaraju lezije koje povećavaju nadražaj kože. Koža postaje još propusnija na alergene, što može izazvati novu akutnu upalnu reakciju. Izrazito suha, atopična koža razvija se u uzastopnim fazama izbijana i mirovanja.

Identificirana su tri glavna tipa alergena iz okoliša odgovorna za akutne upalne reakcije:

Picto Animal
Alergeni u zraku grinje, pelud, mačja i pseća dlaka, perje, itd.;
Picto Arachide
Nutritivni alergeni i
Mineral
Kontaktni alergeni nikal, parfemi, itd.

Pelenski je osip čest problem koji se javlja u određenim uvjetima, uključujuću trenje pelena, preagresivnu njegu, proljev, promjenu prehrane, infekciju i rast zubića.


Većina su slučajeva pelenskog osipa iritativni dermatitis koji nastaje uslijed zatvorenosti pelena i pogoršava se kontaktom sa stolicom i urinom te se eventualno inficira bakterijom. Kako biste spriječili pelenski osip, treba izbjegavati zatvorenost i vlažnost pelena

Baby - Atopic Skin

Stoga treba poduzeti neke mjere opreza:

 • Često presvlačite svoje dijete;
 • Nakon svakog presvlačenja operite dijete koristeći blago sredstvo bez sapuna koje garantira sigurnost i toleranciju (preagresivni proizvodi mijenjaju zaštitni sloj kože);
 •  Nježno sušite tapkanjem, posebno na pregibima;
 • Nakon svakog presvlačenja nanesite antibakterijsku kremu na bazi vode koja garantira sigurnost i toleranciju. Ona će umiriti, izolirati i obnoviti epidermu na stražnjici vaše bebe i pomoći u rješavanju pelenskog osipa.
 • Ako pelenski osip ne nestaje, posjetite liječnika.

Što uzrokuje nadražaj oko usta?

Nadražaj kože oko usta karakteriziran je crvenilom, malim bubuljicama i suhom, grubom kožom. Taj nadražaj rezultat je sline zbog stalne upotrebe dude, palca ili dekice tješilice ili zbog rasta zubića.
Amilaza, enzim prisutan u slini, čimbenik je koji pogoršava nadražaj. Nastali ili pogoršani zimom ili vjetrom, ovi nadražaji oko usta vrhunac imaju zimi.

 • Novorođenčad se nikad ne smije izlagati suncu.
 • Koži male djece potrebna je posebno visoka zaštita koja nudi najbolju garanciju. Ovdje saznajte više o mjerama opreza koje treba poduzeti kad se djeca izlažu suncu.

 

 Ovdje saznajte više o mjerama opreza koje treba poduzeti kad se djeca izlažu suncu.

Your skin - child protected under the sun

Posebno pazite na rizična područja poput lica, obrisa usta, pelenskog područja i svih pregiba.
Ne podliježite iskušenju da sami liječite novorođenčad i djecu. Uvijek se savjetujte sa svojim ljekarnikom ili pedijatrom.
Ne oblačite vunenu i sintetičku odjeću svom djetetu direktno na kožu.
Često perite njihove plišane igračke.
Izbjegavajte tepihe.
Pazite da okolina Vašeg djeteta nije presuha i da temperatura u sobi ne prelazi 19° do 20°C.

Your Skin - Children

Vrijeme kupanja poseban je trenutak - iskoristite ga! Kako biste izbjegli stres i užurbanost, prije početka pripremite sve što Vam treba. Tako ćete se u potpunosti moći posvetiti svom djetetu u ovom nježnom trenutku. Svi proizvodi za čišćenje i njegu tijela moraju garantirati sigurnost i toleranciju.


Za tijelo i kosu:
Pažljivo perite svoje dijete posebno blagim sredstvom bez sapuna, koje poštuje ravnotežu djetetove kože i ne pecka oči.
Sušite kožu nježnim tapkanjem.
Djetetovo vlasište i kosu treba prati svaka dva do tri dana. Odaberite blagi šampon koji ne pecka oči i poštuje ravnotežu djetetove kože i kose. Nježno isperite djetetovu kosu, pazeći da je voda odgovarajuće temperature i da mlaz vode nije prejak. Za stariju djecu možete koristiti sprej za raščešljavanje bez ispiranja.
Nakon svakog kupanja djetetovu kožu hidrirajte i nahranite odgovarajućim proizvodom.


Za lice i oči:
Vatom i blagim proizvodom za čišćenje bez sapuna očistite djetetovo lice. Iz praktičnih razloga ili kako biste izbjegli kontakt s tvrdom vodom, odaberite micelarnu otopinu, vlažne maramice ili mlijeko za čišćenje bez ispiranja.


Za ruke:
Vlažne maramice omogućavaju pranje djetetovih ruku koliko god je potrebno i u svim situacijama.


Za presvlačenje pelena:
Kod svakog presvlačenja pelene pažljivo očistite djetetovu stražnjicu pomoću blagog sredstva za čišćenje bez sapuna, kako biste uklonili prljavštinu ili višak zaštitne kreme. Nježno osušite, posebno pregibe kože. Iz praktičnih razloga ili jednostavno kako biste izbjegli tvrdu vodu odaberite micelarnu otopinu, vlažne maramice ili mlijeko za čišćenje bez ispiranja. A za majke koje više vole proizvode za ispiranje, upotrijebite blagi gel za čišćenje bez sapuna, prilagođen koži Vašeg djeteta.

Baby in a bath

Koža Vašeg djeteta je nježna. Mora naučiti braniti se od vanjskog utjecaja. Stoga, kako biste ju zaštitili, treba nanositi odgovarajuću hidratantnu njegu koja garantira sigurnost i toleranciju.


Ako Vaše dijete ima normalnu kožu, svakodnevno koristite hidratantno mlijeko koje hrani i štiti njegovu kožu.

Za suhu kožu odaberite visoko hranjiv tretman koji sadrži cold kremu kako biste obnovili zaštitini sloj i osigurali trenutno olakšanje. Cold krema je naziv za gustu, djelomično okluzivnu formulu. Izraz cold krema potiče od činjenica da su prve takve kreme davale osjećaj hladnoće kada su se nanijele na kožu. Danas, cold kreme nove generacije imaju ista superhranljiva i hidratantna svojstva kao i tradicionalne cold kreme, ali s ugodnijom teksturom koja je lakša za korištenje i štiti od vanjskih negativnih utjecaja. 

Baby - Mom putting cream

SAVJETI ZA NOVOROĐENČAD S VRLO SUHOM I ATOPIČNOM KOŽOM

Osim savjeta koje dobijete od svog dermatologa, za poboljšanje kvalitete života Vašeg djeteta trebate poduzeti sljedeće mjere opreza:

 

 • Svaki ili svaki drugi dan okupajte dijete u toploj vodi. Ne bi smjela biti toplija od 35°C jer suha koža ne voli vruću vodu. Ne koristite pjenušave kupke ili soli za kupanje jer one mogu isušiti i nadražiti kožu Vešeg djeteta.
 • Dijete kupajte koristeći blagi proizvod za čišćenje bez sapuna i parfema koji garantira sigurnost i toleranciju i koji će nježno očistiti, umiriti svrbež i spriječiti suhu kožu, ograničavajući širenje mikroorganizama koji mogu pogoršati suhu kožu.
 • Djetetovu kožu sušite vrlo pažljivo, nježnim tapkanjem, posebno na pregibima.
 • Jednom ili dvaput dnevno obilno nanesite hranjivo i zaštitno sredstvo za njegu koje garantira sigurnost i toleranciju te koje umiruje (olakšava svrbež) i sprječava ozbiljniju suhoću obnavljanjem lipida (za ojačavanje i rekonstruiranje izmijenjenog zaštitnog sloja kože) i ograničavanjem širenja mikroorganizama koji mogu pogoršati izbijanje ekcema.
 • Izbjegavajte alergene koji će vjerojatno izazvati ekcem, poput grinja, peludi i životinjske dlake i perja.
 • Preporučuje se dijete oblačiti u pamučnu odjeću jer drugi materijali, posebno vuna i sintetika, mogu nadražiti kožu.
 • Birajte nježan deterdžent i ne koristite ga previše za pranje dječje odjeće. Previše deterdženta može njihovu kožu učiniti osjetljivom. Odjeću peglajte jer će biti mekša.
  Pazite da temperatura u Vašem domu i dječjoj sobi nije pretopla (19 do 20°C). U suprotnom može isušiti zrak i oštetiti njegovu kožu.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Michèle Sayag, Alergolog.

  Pitanje korisnika na internetu: kako se atopijski dermatitis može spriječiti i liječiti?

  Prevencija se koristi za "rizičnu" djecu, posebno djecu s bar jednim roditeljem sklonim alergijama. U tim slučajevima, primjerice, znamo da je najbolje izbjegavati kontakt s mačkama tijekom prvih par tjedana. Što se tiče liječenja, izbijanje ekcema treba liječiti što je prije moguće protuupalnim lijekovima (kortikosteroidima u kremi). Promjene na zaštitnom sloju kože treba svakodnevno tretirati emolijensom.

  Michèle Sayag, Alergolog.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Michèle Sayag, Alergolog.

  Pitanje korisnika na internetu: moj dvogodišnji sin ima atopijski dermatitis. Koja je najbolja njega kože i režim čišćenja za njega?

  1) Slijedite odgovarajuću rutinu čišćenja bez sapuna i kratkog kupanja ili tuširanja u toploj vodi;
  2) Za ekcem koristite lokalnu protuupalnu terapiju (obično dermatološki kortikosteroid) koju je prepisao pedijatar ili dermatolog, a nužna je za izbjegavanje pogoršanja stanja Vašeg djeteta te je treba nanositi u dovoljnoj količini i dovoljno dugo, prema uputama Vašeg liječnika;
  3) Preko cijelog tijela (ne samo plakova ekcema) nanesite emolijens bar jednom dnevno i obavezno nastavite nanositi svakodnevno, čak i nakon što mrlje nestanu, kako biste spriječili ponovnu pojavu.

  Michèle Sayag, Alergolog.